Horvát halételek kisszótára

A hangulatos horvát tengerparti haléttermek számtalan finomabbnál finomabb, tengeri herkentyűből készített fogást kínálnak.
Ilyen halételeket ehetsz Horvátországban

Szerencsére a horvát tengerpart közel van, és akár egy hosszú hétvégére is leruccanhatunk gasztrotúrázni egyet. Ha szeretné kiszámolni, mennyibe fog kerülni a horvát autópálya díja vagy a komp útiköltsége, akkor kattintson ide: Útiköltség kalkulátor

Az étterem teraszán ücsörögve azonban nem mindig könnyű kiválasztani, mit szeretnénk, hiszen a horvát nyelvű étlapok nem sokat mondanak számunkra, és az sem feltétlenül segít mindenkinek, ha angolul vagy németül feltüntették az ételek nevét. Cikkünkben segítünk, hogy kiválaszthassa kedvenc tengeri herkentyűjét az étlapról.

Tintahal

Horvátul lignje a neve ennek a tengeri csemegének, amit változatosan készítenek Adria-szerte: grillezett, sült, töltött vagy pörkölt formában és polentával tálalva a legnépszerűbb. Ha tintahalrizottót akarunk rendelni, akkor a „crni rižot”-ra kell ráböknünk az étlapon. Rokona a sipa, amit hasonló módokon készítenek.

Polip

A polip, vagyis a hobotnice is sokféle könnyű mediterrán étel alapanyaga. Egyik nagy kedvenc a „salata od hobotnice”; amely vegyes saláta, grillezett polip feltéttel. A polip, csakúgy, mint számtalan egyéb tengeri herkentyű, gyakran készül brudet, vagyis halpörkölt formájában. A gazdag egytálételt vörösborral ízesítik, és legtöbbször polentával tálalják.

Garnéla

Horvátul škampiként rendelhetjük meg az apró, ízletes rákocskákat. Grillezve, sütve vagy boros egytálételekben és salátákban is felhasználják a garnélát.

Kagyló

Horvátul dagnjének hívják a legnépszerűbb feketekagylót. Gyakran készül fokhagymás, paradicsomos szósz hozzá kevés borral, ebbe kerülnek a kagylók. Finom fehér kenyérrel a legjobb, mert így kedvünkre tunkolhatjuk a szaftot is.

Sózott tőkehal

A bakalart, vagyis sózott tőkehalat importálják ugyan, de a belőle készült ételek nagyon népszerűek, főleg karácsonykor és nagypénteken. Az étlapon megtalálhatjuk a „bakalar na bijelo”-t (Dubrovnik, Dalmácia és Isztria területén készítik olívaolajjal és fokhagymával, illetve burgonyával vagy anélkül) vagy a „bakalar na crveno”-t, amely egy paradicsom alapú pörkölt, burgonyával.

Halpörkölt

Az egyik legnépszerűbb horvát étel a brodet vagy brudet (Dubrovnik és Dalmácia területén), amely akkor a legfinomabb, ha többféle halból készült. A leggyakrabban használt halfajták: vörös márna (crveni cipal), kagyló (dagnje), vegyes tengeri hal (riba), tőkehal (bakalar)

Tengeri pók

Ennek a „fura bogárnak” - amelynek horvát neve „morski pauk” - szívesen használják a húsát saláták feltétjeként. Neve ellenére ő egy rákfajta, így nem kell megijednünk a tőle, rendeljük bátran, nagyon finom!

Grillezett szardínia

A szardínia, horvátul sardina, előételként közkedvelt vagy könnyű vacsora részeként szolgálják fel saláták mellé.

Mielőtt nekivág az adriai gasztrotúrának, nézze meg, mennyibe fog kerülni a horvát autópálya díja vagy az adriai komp útiköltsége: Útiköltség kalkulátor

Jó utat, és jó étvágyat kívánunk!

Kapcsolódó cikkek

Grand Park Hotel Rovinj***** - ha horvátországi nyaralást tervezünk, érdemes lecsekkolni ezt a szállást is

Grand Park Hotel Rovinj*****

Erre még Lőrinc is azt mondta, hogy brutál szép. Csak 6 óra Budapesttől.

Nyaraljunk Székesfehérváron, a királyok városában!

Nyaraljunk Székesfehérváron, a királyok városában!

Gyerekkel is nagy élmény egy székesfehérvári út (Koronás Park, Börgöndpuszta Állatsimogató).

Bükfürdő fejlődik, a Hotel Caramell is.

Caramell Premium Resort**** Bükfürdő

Bemutatjuk az ország egyik legjobb hotelét.