Márciusi munkák a díszkertben

Márciusban számos tennivaló akad a díszkertben. Cikkünkben összegyűjtöttük, melyek ezek!
Márciusi munkák a díszkertben

Bár márciusban még igencsak csípős tud lenni az időjárás, időnként már egészen kellemes a hőmérséklet, ami kicsalogatja a kertbarátok a kertbe. A kerti munkákhoz való felkészülést soha nem lehet elég korán kezdeni, ezért cikkünkben a márciusban elvégezhető kerti munkákat foglaltuk össze.

Aki télen szívesen etette a kerti madarakat, tavasszal és nyáron majd a fiókák röptében is gyönyörködhet, ugyanis a madárkák abban a kertben szívesen raknak fészket, ahol egész télen jól tartották őket.

Ha kedveljük a madárcsicsergést és örülnénk neki, ha kedvenc téli madaraink nálunk költenének, akkor jó hír, hogy elősegíthetjük a fészekrakást, ha a madáretető környékére kisebb fűcsomókat, száraz mohát, rugalmas ágdarabokat helyezünk. A madarak védelme érdekében az örökzöld sövényeket nyár közepe előtt ne metsszük meg.

A kék vagy törpe nőszirommal beültetett szegélyágyásokat a hó eltűntével érdemes megtisztítani az elszáradt levelektől, mielőtt az új hajtások növekedésnek indulnak.

Bár márciusban sokan előszeretettel nyúlnak a metszőollóhoz, a tűlevelű örökzöldek metszését ilyenkor még nem érdemes elvégezni, ezeket a jobb bokrosodás érdekében júniusban tanácsos metszeni. Akkor az új növekményeket, vagy ahogyan szakmai nyelven mondjuk, a gyertyákat, a felére ajánlott visszametszeni.

Az elvirágzott csüngő kecskefüzet viszont alaposan vissza kell metszeni, hogy jövőre még több és nagyobb barkát hozzon. Márciusban metszhető - a fagyok elmúltával - a rózsa, a borbolya, a nyári orgona, a madárbirs, a gyöngyvirágcserje, a kecskerágó, a magyal, a hortenzia és az orbáncfű is.

A díszfüvek elszáradt levélzetét és virágzatát most érdemes visszavágnunk. Az örökzöld fűfélék meghálálják, ha levélzetüket átfésüljük, és az elsárgult, elpusztult növényrészeket eltávolítjuk.

A tavaszi napsugarak hatására a télen csak vegetáló fű is magához tér. Ilyenkor jó alaposan át kell gereblyézni a gyepet, sőt kézi fogashengerrel is jó megjárni a gyepfelületet. A kikopott fűfoltokat azonban még nem, hanem csak áprilisban jó pótolni, mert a túl korán kiszórt fűmagot felcsipegetik az éhes madarak.

Ha a sok tennivaló mellett maradt még energiánk, elkezdhetjük a munkát a konyhakertben is. A hűvös időben is jól csírázó zöldségek magjait, már márciusban elvethetjük a szabadban.

Ilyen zöldség a hónapos retek, a fejes saláta, a spenót, a sóska, a vöröshagyma, a borsó, a petrezselyem, a pasztinák és a sárgarépa is. A fokhagyma ültetése szintén február végén, valamint március első felében esedékes. Bízunk benne, hogy tanácsaink hasznosak lesznek az első tavaszi munkákhoz. Sikeres kertészkedést kívánunk!

Kapcsolódó cikkek

Hogyan készülnek a szőnyegek?

Hogyan készülnek a szőnyegek?

Bemutatjuk a legfontosabb alaptípusokat.

Így válassz helytakarékos és elegáns fürdőszoba kiegészítőket!

Így válassz helytakarékos és elegáns fürdőszoba kiegészítőket!

Kíváncsi vagy, hogy milyen lehetőségeid vannak a fürdőszobában? Cikkünkben több apróbb, ámde rendkívül hasznos és elegáns apróságot hoztunk!

Zsúrkocsi, grillrács, ételfedő háló - Tchibo webáruház

Zsúrkocsi, grillrács, ételfedő háló

A Tchibo webáruház kínálatából válogattunk.