Márciusi munkák a díszkertben

Márciusban számos tennivaló akad a díszkertben. Cikkünkben összegyűjtöttük, melyek ezek!
Márciusi munkák a díszkertben

Bár márciusban még igencsak csípős tud lenni az időjárás, időnként már egészen kellemes a hőmérséklet, ami kicsalogatja a kertbarátok a kertbe. A kerti munkákhoz való felkészülést soha nem lehet elég korán kezdeni, ezért cikkünkben a márciusban elvégezhető kerti munkákat foglaltuk össze.

Aki télen szívesen etette a kerti madarakat, tavasszal és nyáron majd a fiókák röptében is gyönyörködhet, ugyanis a madárkák abban a kertben szívesen raknak fészket, ahol egész télen jól tartották őket.

Ha kedveljük a madárcsicsergést és örülnénk neki, ha kedvenc téli madaraink nálunk költenének, akkor jó hír, hogy elősegíthetjük a fészekrakást, ha a madáretető környékére kisebb fűcsomókat, száraz mohát, rugalmas ágdarabokat helyezünk. A madarak védelme érdekében az örökzöld sövényeket nyár közepe előtt ne metsszük meg.

A kék vagy törpe nőszirommal beültetett szegélyágyásokat a hó eltűntével érdemes megtisztítani az elszáradt levelektől, mielőtt az új hajtások növekedésnek indulnak.

Bár márciusban sokan előszeretettel nyúlnak a metszőollóhoz, a tűlevelű örökzöldek metszését ilyenkor még nem érdemes elvégezni, ezeket a jobb bokrosodás érdekében júniusban tanácsos metszeni. Akkor az új növekményeket, vagy ahogyan szakmai nyelven mondjuk, a gyertyákat, a felére ajánlott visszametszeni.

Az elvirágzott csüngő kecskefüzet viszont alaposan vissza kell metszeni, hogy jövőre még több és nagyobb barkát hozzon. Márciusban metszhető - a fagyok elmúltával - a rózsa, a borbolya, a nyári orgona, a madárbirs, a gyöngyvirágcserje, a kecskerágó, a magyal, a hortenzia és az orbáncfű is.

A díszfüvek elszáradt levélzetét és virágzatát most érdemes visszavágnunk. Az örökzöld fűfélék meghálálják, ha levélzetüket átfésüljük, és az elsárgult, elpusztult növényrészeket eltávolítjuk.

A tavaszi napsugarak hatására a télen csak vegetáló fű is magához tér. Ilyenkor jó alaposan át kell gereblyézni a gyepet, sőt kézi fogashengerrel is jó megjárni a gyepfelületet. A kikopott fűfoltokat azonban még nem, hanem csak áprilisban jó pótolni, mert a túl korán kiszórt fűmagot felcsipegetik az éhes madarak.

Ha a sok tennivaló mellett maradt még energiánk, elkezdhetjük a munkát a konyhakertben is. A hűvös időben is jól csírázó zöldségek magjait, már márciusban elvethetjük a szabadban.

Ilyen zöldség a hónapos retek, a fejes saláta, a spenót, a sóska, a vöröshagyma, a borsó, a petrezselyem, a pasztinák és a sárgarépa is. A fokhagyma ültetése szintén február végén, valamint március első felében esedékes. Bízunk benne, hogy tanácsaink hasznosak lesznek az első tavaszi munkákhoz. Sikeres kertészkedést kívánunk!

Kapcsolódó cikkek

Hogyan tervezzük meg a konyha berendezését?

Hogyan tervezzük meg a konyha berendezését?

Az új bútorok kiválasztása előtt néhány dolgot gondoljunk át!

Mit kell tudni az elektromos zárak működéséről?

Mit kell tudni az elektromos zárak működéséről?

Ha járt korábban olyan szállodában, ahol kulcs helyett egy kártyát kapott a szobájához, akkor már biztosan találkozott elektromos zárral.

Fiskars és Gerber kések – Árak és egyéb hasznos tudnivalók vásárlás előtt

Fiskars és Gerber kések – Árak és egyéb hasznos tudnivalók vásárlás előtt

Tudtad, hogy a leggyakoribb gyakori dolog, amit mindennap a kezünkbe veszünk a pénztárca és az íróeszköz után a kés?