Hogyan készülnek a szőnyegek?

Két nagy csoportba oszthatjuk a szőnyegeket: a halmos és a halom nélküli darabokra. A lapos szövésű szőnyegeknek, például az indián szőnyegeknek vagy az iráni kilimeknek nincsen halma. Ez azt jelenti, hogy a szálaikat oda-vissza szövik.
Hogyan készülnek a szőnyegek?

A shaggy szőnyegek lehetnek gépi vagy kézi szövésűek. Ezek a szőnyegek halmozottak, ez adja a vastagságukat. Esetükben vagy kézzel kötözik a csomókat, vagy pedig gépi szövéssel, elektromos szövőszék segítségével.

Kézi csomózású szőnyegek

A kézi csomózású, művészi szövésű szőnyegek gyakran a legkiválóbb minőségű gyapjúból és selyemből készülnek. Az alkotók több ezer csomót kötnek össze, ezzel bonyolult mintákat hoznak létre. Kézzel csomózottak a hírességek szőnyegei is, mivel luxusminőségű darabokról beszélünk.

A kézzel csomózott szőnyegeknél hónapokig tarthat, amíg egyetlen darab elkészül. A perzsaszőnyegek komoly befektetést jelentenek, mivel idővel egyre inkább felértékelődnek. Az értéküket pedig az is meghatározza, hogy egyedi darabok, nem lehet pontos másolatuk.

Bojtos szőnyegek

A bojtos szőnyegeket egy kis pisztoly segítségével készítik. Teljesen más szövési technikát követnek, mint a kézi csomózású szőnyegeknél: selyem- vagy gyapjúszálakat lyukasztanak egy fémvázra feszített vászonba.

Az emberek néha összetévesztik a bojtos szőnyegeket a kézzel csomózott szőnyegekkel, ám a bojtos szőnyegek hátoldala fehér latex vászon, gyapjúcsomók nélkül. A latex egy ragadós oldat, amelyet a bojtos szőnyegek hátoldalára visznek fel, hogy összetartsa a gyapjút.

Ezek a stílusos, pénztárcabarát és megfizethető gyapjúszálas szőnyegek jól passzolnak a nagy belső terekhez. Tökéletesek olyan helyekre, ahol nagy a forgalom, mint például a hallok bejáratai vagy a nappalik.

Az ilyen típusú szőnyegek 5-10+ évig tartósak lehetnek a minőségtől és a szőnyeggyártó által használt anyagtól függően. Vizes mosás helyett porszívózni érdemes őket, hogy ne sérüljön a vásznon használt latex, ami a gyapjú kilazulásához vezethet.

Kapcsolódó cikkek

5 érv az egyedi bútorok mellett

5 érv az egyedi bútorok mellett

Bútorvásárlás előtt az emberek többsége nagy dilemmában van, hiszen belépve egy bútorüzletbe olyan tucattermékekkel találja magát szembe, amelyet nem biztos, hogy szívesen látna az otthonában.

5 tipp a gyerekszoba berendezéséhez

5 tipp a gyerekszoba berendezéséhez

Mi kerüljön a gyerekszobába? Mutatjuk!