Ovuláció - amit tudni kell róla

Ovulációs kalkulátort is érdemes lehet használni.
Ovuláció - amit tudni kell róla

Milyen jelei vannak az ovulációnak és mi is az az ovulációs kalkulátor?

A nők nagyon jól tudják, mit is jelent az ovuláció, hiszen minden nő szervezetében lezajlik ez a folyamat. Az ovuláció, magyarul peteérést jelent. Ovuláció során az érett petesejt kilökődik a petefészekből. Menstruáló nők esetében, általában ez a folyamat a menstruációs ciklus közepén, azaz a 14. napon történik meg. De teljesen normális, ha ez a folyamat a menstruáció kezdete előtti 12. vagy a 16. napon zajlik le.

Tehát a hormonális változások hatására szabadul ki a petesejt a petefészekből. Teherbeesés csak akkor lehetséges, ha ezt a petesejtet egy spermium megtermékenyíti. Mindkét petefészekben petesejtek találhatók. A menstruációs ciklus első felében az egyik petesejt el kezd növekedni, és megérni.

Az ovuláció közeledtével, a szervezet nagyobb mennyiségben termel ösztrogén nevű hormont. Ekkor egy másik folyamat is elindul, vagyis a méh nyálkahártyája kezd vastagodni. Az ösztrogénszint emelkedésével egyidejűleg, a luteinizáló hormon, vagyis az LH hormon szintje is megemelkedik. Amikor a luteinizáló hormon szintje a csúcson van, akkor szabadul ki a petefészekből az érett petesejt. Ezt nevezzük ovulációnak. Maga az ovuláció az LH- csúcs utáni 24-36. órában következik be. A petesejt megtermékenyülése csak az ovuláció utáni 24 órában lehetséges. Amennyiben nem termékenyül meg a petesejt, akkor a méh nyálkahártyája lelökődik, és ezzel kezdetét veszi a menstruáció.

Az ovulációs kalkulátor

Az ovulációs kalkulátor segítséget nyújt a menstruációs ciklus alatti termékeny napok meghatározásában. A kalkulátor használata nagyon egyszerű. Mindössze be kell írni az utolsó menstruáció, vagy peridódus első napját, majd a menstruációs ciklus hosszát kell megadni. Ez általában 28 napos, de a 24, vagy a 32 nap sem ritka egyes hölgyeknél. Az ovulációs kalkulátor az adatok bepötyögését követően megmutatja, hogy mikor a legnagyobb az esélye a teherbeesésnek.

Az ovuláció 5 legszembetűnőbb tünete

A hüvelyváladék állagának megváltozása

A méhnyaknyák, vagy hüvelyváladék megváltozása az egyik legbiztosabb jele, ha egy nő ovulál. A ciklus elején csak kevés a női hüvelyváladék, majd ez körülbelül a 10. napon megváltozik, ugyanis kissé sűrűvé válik, majd a petetérés előtti és alatti napokban, a hüvelyváladék áttetsző és nyákszerű lesz és természetesen, a mennyisége is jelentősen megnő. Majd csökkenni kezd a hüvelyváladék mennyisége és akár néhány napra el is tűnhet.

A méhszáj megváltozása

Az ovuláció közeledtét a méhszáj megváltozása is jelzi. A ciklus elején a méhszáj majdnem teljesen zárva van és kemény tapintású, viszont a termékeny napok közeledtével kezd egyre nyitottabbá és puhává válni. Az ovulációt követően azonban ismét keményebb lesz a tapintása és kezd bezárulni.

A nemi vágy növekedése

A peteérés és az ovuláció időszakában a nők szinte kinyílnak. Önmagukat szépnek látják, de a környezetük is észrevesz valamilyen változást, hiszen az éppen ovuláló hölgy jókedvű, magabiztos és ezt a libidó növekedésének köszönheti.

Az ovuláció és a testhőmérséklet

Az ovuláció egyik legbiztosabb jele, a testhőmérséklet emelkedése. A termékeny napokon, a reggeli, ébredés utáni testhőmérséklet 0,4-0,5 fokkal is magasabb lehet, mint a többi napokon.

Az ovulációs fájdalom

Sok nő mindenféle mérés nélkül tudja, hogy mikor ovulál, hiszen ez a menstruációhoz hasonlatos fájdalommal jár együtt. Ebben az időszakban fájhat és görcsölhet a has, de a derék és hátfájdalom is egy jellemző tünet lehet.

Kapcsolódó cikkek

Meditáció kezdőknek

Meditáció kezdőknek

Ha a meditációt nehéznek találja, választhat rövidebb meditációt, vagy vezetett meditációt a kezdéshez

Szauna karbantartás kezdőknek

Szauna karbantartás kezdőknek

Ha szaunát tervez használni, valószínűleg gondoskodni szeretne a szauna megfelelő karbantartásáról.