Mit jelent az ösztrogén dominencia?

Sokszor váratlan tünetek hátterében is ez az állapot állhat.
Ezt jelenti az ösztrogén dominencia

Az ösztrogén dominancia fogalmát sokszor félreértelmezik, hiszen sokak fejében az az elképzelés él erről az állapotról, hogy csak a menopauza idején érinti a nőket, illetve hogy ez túl magas ösztrogén szintet jelent. Valójában arról van szó, hogy a szervezetben az ösztrogén túlsúlyáról beszélünk ilyenkor, ami lehet normál érték is, viszont ez alacsony progeszteron szinttel társul.

A hormonok egyensúlya

A női szervezetben az ösztrogén(ek) és a progeszteron határozzák meg a hormonrendszer működését, és amennyiben egymáshoz viszonyítva eltolódik az arányuk, a rendszer egyensúlya is kibillen a nyugalmi állapotból, számos kellemetlen tünetet okozva – amiket nem is olyan könnyű felismerni. Míg az ösztrogénnek a ciklus első felében van komoly szerepe, több feladata is, mint például a méhnyálkahártya vastagítása, vagy a másodlagos nemi jellegek alakítása. A ciklus második felében a progeszteron kerül előtérbe.

A hormonegyensúly eltolódását külső és belső tényezők is okozhatják, és az esetek többségében az ösztrogén túlsúlyához vezet. Ez pedig világszerte egyre több nőnek okoz rengeteg kellemetlenséget, ideértve Magyarországot is, ahol ijesztően magas arányban találkozhatunk ezzel az állapottal.

Tünetek és kezelésük

Sokszor nem egyértelmű, hogy mivel is állunk szemben, de vannak olyan árulkodó tünetek, amiket észlelve érdemes laborvizsgálatot végeztetni. A következők árulkodóak lehetnek: meddőség, vetélés, migrén, fejfájás, hajhullás, vizesedés, ödémák, erős menstruációs vérzés, tüszőrepedés nélküli ciklusok, szabálytalan menstruációs ciklusok, policisztás petefészek (PCOS), premenstruális szindróma, hüvelyszárazság, alacsony libidó, lassú anyagcsere, elhízásdepresszió, hangulatváltozások, ingerlékenység.

A testmozgás és a tudatos, egészséges táplálkozás sokat javíthat az egyensúly visszaszerzésében, a kellemetlen tünetek felszámolásában. Az ösztrogén dominancia bizonyos növények hatóanyagaival is csökkenthető, melyek használata, alkalmazása segít elérni az egyensúlyi állapotot.

Kapcsolódó cikkek

Szauna karbantartás kezdőknek

Szauna karbantartás kezdőknek

Ha szaunát tervez használni, valószínűleg gondoskodni szeretne a szauna megfelelő karbantartásáról.

A minőségi irodai szék segít a fájdalommentes ülésben

A minőségi irodai szék segít a fájdalommentes ülésben

A gerinc szenved leginkább, ha helytelenül ülünk.

Meditáció kezdőknek

Meditáció kezdőknek

Ha a meditációt nehéznek találja, választhat rövidebb meditációt, vagy vezetett meditációt a kezdéshez