Milyen jótékony hatásai lehetnek a manuálterápiának?

Mindnyájan hallottuk már többek között a gyógytorna, a fizikoterápia és a csontkovács szavakat, de lehet, hogy a manuálterápiát még nem. Ennek több oka is van, az egyik az, hogy a manuálterápia a gyógytorna egy speciális része, így ez kevésbé ismert, amely egyébként gyógytornával együtt hatékony. Az alábbi cikkben a manuálterápiáról szólunk néhány szót. Természetesen ez a cikk sem helyettesítheti a konzultációt, állapotfelmérést szakemberekkel.
Milyen jótékony hatásai lehetnek a manuálterápiának?

Melyek a manuálterápia típusai és ki végezhet manuálterápiát?

Ötféle manuálterápia létezik, ezek nevei:

- Barvicsenko-féle,

- Dorn-féle,

- Maitland-féle,

- Mulligan-féle, és

- Bowen-féle.

A manuálterápia képzettséghez kötött és kizárólag olyan orvosok és gyógytornászok végezhetik, akik speciális manuálterapeuta képzést végeztek.

Milyen területeken lehet alkalmazni a manuálterápiát?

Nagyon sokan különböző fájdalmak esetén fordulnak gyógytornászhoz és / vagy orvoshoz. Az alábbi fájdalomtípusok során segíthet a manuálterápia: keresztcsonti fájdalmak, derék-, hát-, nyakfájás esetén, vállízület fájdalma esetén.

Van, aki az általános közérzet javítására veszi igénybe ezt a terápiát, míg ez segíthet az általános izomegyensúly helyreállításában is, többek között túlerőltetés esetén, itt például lehet szó golf- vagy teniszkönyökről).

Ezek mellett a manuálterápia funkciója az ízületek funkciójának javítása vagy az ízületek mozgáskorlátozottságának csökkentése vagy az ízületi statika helyreállítása, például a csigolyaközti kisízület esetében.

A Gyógytornászom.hu szerint a manuálterápia többek között az izomegyensúly helyreállításában is segíthet.

Milyen esetekben vannak komoly ellenjavallatok a manuálterápiával szemben?

Akut betegségek idején, különösen láz, influenza, gyulladás, sérülés (pl. szalagszakadás) során, emellett közvetlenül műtét után, komoly csontritkulás esetén, egyes tumoros megbetegedések mellett, vérzékenységben szenvedőknek, és egyes ér- és agyi betegségekben szenvedőknek.

Természetesen minden manuálterápiás kezelést állapotfelmérés és megbeszélés előz meg.

Önterápia!?

A manuálterápiás kezelésben rendkívül fontos a „házi feladat”, vagyis az önterápia. Ahhoz, hogy a terapeutával együtt elért eredmények ne csak múlóak legyenek, nagyon fontos az aktív gyógytorna otthon (természetesen a megadott módon, gyakorisággal, stb.), ezek megakadályozzák a tünetek és a funkciózavar kiújulását.

Mikor keressünk fel egy manuálterapeutát?

Nem feltétlenül kell várni az utolsó… ...utáni pillanatra. A manuálterápia egyik fontos része a megelőzés, így panaszok nélkül is, gyakori fáradtság és fizikai kényelmetlenség (diszkomfort) érzetével vagy esetleg végtagi zsibbadással is érdemes manuálterapeutához fordulni.

Hogyan zajlik egy manuálterápiás kezelés?

A manuálterapeuta saját testsúlyát is felhasználja a gyakorlatok elvégzéséhez, részei bizonyos masszázsfogások, izom és izompólya oldási, ostizometriás relaxációs és izom-energiát alkalmazó technikák. Mindezekkel helyre lehet állítani a mozgató- és tartórendszer harmóniája.

Pontosan abból az okból kifolyólag, hogy a manuálterápia több izommunkával, energiabefektetéssel jár, mint a hagyományos gyógytorna, ez általában drágább szokott lenni. Ez azonban nincsen mindenhol így, a gyogytornaszom.hu-nál például az ár azonos a két szolgáltatás esetében.

Kapcsolódó cikkek

Ezek a lágylézer terápia előnyei

Ezek a lágylézer terápia előnyei

Tudományosan alátámasztott eredményekkel.

Melyik bornak van előnyös hatása is?

Melyik bornak van előnyös hatása is?

A pinot noirban található a legtöbb antioxidáns, a rezveratrol.

Orrpiercingtől lett beteg, ma már kerekesszékes

Orrpiercing miatt került kerekesszékbe

Braziliában történt, de azért tanulságos az eset.