Görkorcsolyázni jó! Égess kalóriát és zsírt ezzel a sporttal!

A görkorcsolyázásnak nincs nagy kultúrája hazánkban, pedig több szempontból is nagyon hatásos.
Görkorcsolyázni jó! Égess kalóriát és zsírt ezzel a sporttal!

Hazánkban és világszerte is egyre nagyobb gondot jelent az elhízás. A súlyfelesleg nem csupán esztétikai probléma, hanem egészségügyi is, hiszen az elhízás nagyon sokféle betegséget okozhat. Az elhízás a következő betegségeket idézheti elő: 2-es típusú cukorbetegség, szív - és érrendszeri betegség, alvási apnoe, magas vérnyomás, májbetegség, epehólyag betegség, rákos megbetegedések. Az elhízás, állapotos nőknél fokozza a terhesség során fellépő szövődményeket. Az elhízás nem csak testi betegségeket idézhet elő, hanem lelki problémákat is generálhat, hiszen súlyosan rombolja az önértékelést, ami szorongáshoz és depresszióhoz vezethet. A sport, a rendszeres testmozgás az egyik mód arra, hogy megszabaduljunk a súlytöbblettől és a hangulatunk is fokozódjon.

A görkorcsolyázásnak nincs nagy kultúrája hazánkban, pedig több szempontból is nagyon hatásos. Amellett, hogy segít megerősíteni a láb, a fenék és a törzs izmait, a keringésre is jó hatást gyakorol, emellett növeli az állóképességet, javítja a koordinációt és kíméletes az ízületekhez. Az elhízást könnyedén megelőzhetjük, illetve leküzdhetjük, hiszen a rendszeres görkorizás segítségével örökre megszabadulhatunk a zsírpárnáktól. Lássuk, miért olyan hasznos görkorcsolyázni?

Görkorcsolya és kalória

A görkorcsolyázás lehet az egyik módja, hogy kalóriát égessünk és megszabaduljunk a súlytöbblettől. Ahhoz, hogy kalóriát égessünk, ügyelni kell a kalória-bevitelre és mozogni is szükséges. Természetesen, más sporttal és mozgásformával, például a sétával és a gyaloglással is lehet kalóriát égetni, de ezek a mozgásformák nem jelentenek túl nagy kihívást, hiszen séta közben nem sok érdekes dolog történik, ellenben ha valaki görkorcsolyázik, biztos, hogy egyetlen percet sem fog unatkozni.

A rendszeres görkorizás pozitívan hat a szív- és érrendszer egészségére is, emellett alaposan meg is izzaszt. A görkorcsolyázás, az egészséges táplálkozással ötvözve elősegíti, hogy hatékonyan égessünk kalóriát, ami pedig testsúlycsökkenést eredményez.

Már 30 perces görkorcsolyázással 250 kalóriát égethetünk el. Ha arra is ügyelünk, hogy milyen ételeket fogyasztunk és kalóriaszámlálásba kezdünk, úgy könnyedén ki tudjuk számolni a napi kalória-bevitelünket. Hamarosan már számolgatni sem kell a bevitt és elégetett kalóriákat, hiszen szemmel látható lesz a fogyás, a súlycsökkenés.

A görkorcsolyázás és a hasi zsír elvesztése

Az egyik legnagyobb veszélyt a hasi zsír jelenti, már ami az egészéget illeti. A hasi, vagy zsigeri zsír olyan betegségek okozója lehet, mint cukorbetegség, illetve szív - és érrendszeri betegség. Mindazonáltal a hasi elhízás olyan hormonok termelődését is elősegíti, amelyek szintén veszélyt jelentenek az egészségre.

Kutatások szerint a hasi zsír elvesztéséhez nem csak rendszeres mozgás szükséges, hanem a táplálkozásra is különös gondot kell fordítanunk. Amennyiben szeretnénk megszabadulni a hasi zsírtól, úgy csökkenteni szükséges a szénhidrátbevitelt, illetve az édes, cukros ételek fogyasztását. A fehérjebevitelt viszont növelni kell, hiszen gyorsítja az anyagcserét, csakúgy, mint a rostos táplálékok.

A hasi zsír ellen mit sem érnek a hasi gyakorlatok. A zsigeri zsír csökkentéséhez olyan mozgásformákra van szükség, mint úszás, futás, vagy görkorcsolyázás. A hasi zsír elvesztésével az egészégi állapot is javulhat, illetve a kezdődő betegségek, akár vissza is fordíthatók.

A görkorcsolyák széles választékban kaphatók

Az inSPORTline webáruházban széles görkorcsolya kínálat található. A fitnesz görkorcsolya lehetőséget ad a nagyobb távok megtételére. Ezzel a típusú görkorcsolyával nagyobb sebességre kapcsolhatunk, de gyengébb az irányíthatósága.

A szlalom görkorcsolyákkal már lehet manőverezni és különféle trükköket végrehajtani, míg az úgynevezett trekking görkorcsolyák olyan kétsoros görkorcsolyák, amelyeket kezdők és haladók is egyaránt használhatnak. Amikor görkorcsolyát vásárolsz, ne feledkezz meg a görkorcsolya kiegészítőkről sem, mint például a görkorcsolya sisak, vagy a fényvisszaverő szalag és mellény, hogy biztonságban érezd magad, ha esetleg este szeretnél egy kört megtenni a városban, vagy a parkban.

Kapcsolódó cikkek

Melyik bornak van előnyös hatása is?

Melyik bornak van előnyös hatása is?

A pinot noirban található a legtöbb antioxidáns, a rezveratrol.

Ovuláció - amit tudni kell róla

Ovuláció - amit tudni kell róla

Ovulációs kalkulátort is érdemes lehet használni.