Melyik bornak van előnyös hatása is?

Általában a vörösbort tartják a legegészségesebbnek. Magas antioxidáns- és ásványianyag-tartalma miatt kiváló választás azoknak, akik szív- és érrendszeri betegségekben szenvednek. A pinot noir például édes, gyümölcsös ízű, és kiváló alvássegítő. A kutatók a vörösbor fogyasztásának előnyeit annak is tulajdonítják, hogy melatonint tartalmaz, egy olyan hormont, amely segíti az éjszakai elalvást.
Melyik bornak van előnyös hatása is?

A vörösbor jótékony hatásai mögött sok tudományos eredmény áll. A vörösborban található antioxidánsok és az alkohol segíthet megelőzni a szívinfarktust okozó koszorúér-betegséget. A pinot noirban található a legtöbb egészséges antioxidáns, a rezveratrol. A rezveratrol egy természetes eredetű gombaölő szer, amely védi az ereket és csökkenti a koleszterinszintet, és megakadályozza a vérrögök kialakulását.

Bár a borfogyasztás előnyei jól ismertek, a vörösbor különösen jótékony hatással lehet a szívre. Antioxidánsai és az átlagosnál alacsonyabb cukortartalma csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. Emellett a rezveratrol javíthatja az agy egészségét és az inzulinérzékenységet, ami azt jelenti, hogy meghosszabbíthatja az életet. A vörösbor egészségügyi előnyei az élet más területeire, például a bőrre is kiterjedhetnek. Még mindig nem gyógyszer, de a napi mérsékelt mennyiségű bor fogyasztása számos előnnyel járhat.

Van néhány bor, amely egészségesebb, mint mások. Ezek közül néhányat a legegészségesebb vörösboroknak tartanak, köszönhetően antioxidáns- és polifenol-tartalmuknak. Azok számára, akiket aggaszt, hogy mennyi bor a túl sok, napi egy pohár vörösbor számos egészségügyi előnnyel járhat. Az amerikai kormány azt ajánlja, hogy a nők naponta legfeljebb egy pohárral igyanak. A férfiak esetében azonban az alkohol mennyiségének növelésével nő a kockázat.

Bár a vörösbor a legegészségesebb, a vörösbor nem feltétlenül a legegészségesebb. Az alkoholfogyasztás egészségtelen a szervezet számára, és számos egészségügyi problémához vezethet. A szív- és érrendszeri betegségek, az elhízás és a cukorbetegség kockázata nagyobb a nagy mennyiségű alkohol fogyasztása esetén. Ezért a mérsékelt borfogyasztás általában a legbiztonságosabb megoldás. Ha tehát egy üveg vörösbor után néz, győződjön meg róla, hogy az egészséges választás az ön számára.

Figyelem, borokat kizárólag akkor kóstoljunk, ha elmúltunk 18 évesek!

Figyelem, a borok alkoholt tartalmaznak, tehát alapvetően nem egészségesek!

Kapcsolódó cikkek

Milyen jótékony hatásai lehetnek a manuálterápiának?

Milyen jótékony hatásai lehetnek a manuálterápiának?

Mindnyájan hallottuk már többek között a gyógytorna, a fizikoterápia és a csontkovács szavakat, de lehet, hogy a manuálterápiát még nem.

Orrpiercingtől lett beteg, ma már kerekesszékes

Orrpiercing miatt került kerekesszékbe

Braziliában történt, de azért tanulságos az eset.