4 nagyméretű szobanövény, amivel a nappalit díszítheted

A szobanövények jelenlétükkel javítják a hangulatunkat, valamint oxigént állítanak elő, a legtöbbször azonban nem emiatt kerülnek az otthonunkba, hanem mert változatos színükkel és formájukkal díszítenek.
4 nagyméretű szobanövény, amivel a nappalit díszítheted

Ha egyszerűen megvalósítható dekorációs ötleteket keresünk a nappaliba, akkor a szobanövények szintén jó megoldást jelentenek. Választhatunk kisebb szobanövényeket, melyekkel a komódot, dohányzóasztalt díszíthetjük, valamint nagyobb termetű növényeket is, melyek hangsúlyos elemei lehetnek a nappalinak.

A növények megvásárlása előtt mindig tájékozódjunk annak igényeiről, valamint kifejlett méretéről is, mivel egy kis térben például nem mutat szépen egy aránytalanul nagy növény, ha pedig az igényeit nem vesszük figyelembe, csak szenvedni fog. Cikkünk további részében négy szobanövényt mutatunk be, mely jól illeszkedik a nappaliba.

Könnyezőpálma

A könnyezőpálma (Monstera deliciosa) viszonylag régóta ismert és kedvelt növénye a magyar növénybarátoknak. Ez a nagytermetű szobanövény, óriási méretű, erősen tagolt, szeldelt leveleivel díszít. Szobahőmérsékletű, világos, esetleg félárnyékos helyen fejlődik a legszebben, a magas páratartalmat meghálálja. Azért, biztosítsuk számára a kellemes párás környezetet és megelőzzük, hogy megtámadják a pajzstetvek és a takácsatkák, permetezzük gyakran vízzel.

Sugárarália

A sugárarália (Schefflera arboricola) a könnyezőpálmához hasonlóan levélzetével díszítő szobanövény, mely szép formájának és mutatós leveleinek köszönhetően egyre népszerűbb a növénybarátok körében. Átlagos fényigényű növény, mely világos vagy félárnyékos helyen fejlődik szépen.

A túlságosan magas hőmérsékletet nem szereti, amennyiben megoldható 18 fokos hőmérsékletű, szélvédett helyen tartsuk. Ha ezt nem tudjuk tartósan biztosítani, válasszuk a tarka levelű változatot, mely jobban bírja az ennél magasabb hőmérsékletet. Vízigénye átlagos, mértékkel öntözzük.

Szobafikusz

A hatalmas, kerek, sötétzöld színű fényes leveleivel díszítő szobafikusz (Ficus elastica) egyike a legismertebb és legkedveltebb szobanövényeknek. Egy jól gondozott, szép állapotú szobafikusz bármelyik nappalinak különleges dísze lehet.

A szobafikusz, ahogy a többi fikusz is, a kellemesen meleg, világos helyet kedveli. Az elhelyezése során figyeljünk rá, hogy olyan helyet válasszunk, ahol nem éri huzat, mivel erre érzékeny. Meghálálja a közvetlen párásítást, azaz, ha vízzel permetezzük a leveleit. Rendszeresen, de mértékkel öntözzük.

Dieffenbachia

A buzogányvirág (Dieffenbachia) Magyarországon az egyik legrégebben tartott szobanövény. A kertészetek kínálatában számos fajtájával találkozhatunk, melyekben közös, hogy mintás, nagyméretű levelekkel díszítenek.

A buzogányvirággal kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy mérgező növény, mint ahogy a korábban már bemutatott könnyezőpálma is, ezért kisgyerekes lakásba, csak kellő körültekintéssel tartsuk. A fikuszokhoz hasonlóan nem kedveli a huzatot, valamint a hirtelen hőmérséklet-ingadozást sem.

Kellemesen meleg, télen is legalább 18 fokos hőmérséklet mellett, világos, vagy félárnyékos helyen tartsuk. Rendszeres, mérsékelt öntözést igényel, amennyiben van rá lehetőség, szobahőmérsékletű, lágy vízzel öntözzük.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a nappali berendezéséhez, valamint a szobanövények neveléséhez. Ha szívesen olvasnál más növényekről is, látogass el a CityGreen.hu weboldalra.

Kép forrása: Pixabay.com

Kapcsolódó cikkek

Kerti bútorok a Tchibo webshopból

Kerti bútorok a Tchibo webáruházból

A Tchibo webshopnak a hetente változó kínálata mellett állandó kínálata is van, kerti bútorokból is.

Mit kell tudni az elektromos zárak működéséről?

Mit kell tudni az elektromos zárak működéséről?

Ha járt korábban olyan szállodában, ahol kulcs helyett egy kártyát kapott a szobájához, akkor már biztosan találkozott elektromos zárral.

Zsúrkocsi, grillrács, ételfedő háló - Tchibo webáruház

Zsúrkocsi, grillrács, ételfedő háló

A Tchibo webáruház kínálatából válogattunk.