Mit kell tudni az elektromos zárak működéséről?

Ha járt korábban olyan szállodában, ahol kulcs helyett egy kártyát kapott a szobájához, akkor már biztosan találkozott elektromos zárral. Amellett, hogy rendkívül elegáns megoldás, használata egyszerű, és magasan az egyik legbiztonságosabb módszer az értékek megőrzésére. Gondolt már arra, hogyan működik? Görgessen tovább, megmutatjuk!
Mit kell tudni az elektromos zárak működéséről?

Elsősorban szállodákban, közintézményekben, irodaépületekben alkalmazzák az elektromos zárakat, de a szerkezet a vagyonvédelmi területeket is meghódította a megbízhatósága miatt. Mindezek mellett egyébként bármilyen ingatlant megkímélhet az illetéktelen látogatásoktól. Előnye, hogy kevesebb alkatrész mehet benne tönkre, mint a mechanikusan működő ajtózárakban, így aránylag ritkán találkozhatunk meghibásodott elektromos ajtózárral.

Hogyan működik az elektromos ajtózár?

Az elektromos ajtózárak működési alapelve, hogy elektromágneses erőt használnak fel a szerkezet működtetéséhez. Mágneses teret hoznak létre az elektromosság segítségével, így szabályozzák, hogy mikor nyitható az ajtó, és mikor tart zárva. Ennek megfelelően tehát feszítésre, erőszakos nyitogatásra semmiképpen nem engednek.

Az elektromos ajtózár szerkezetét az ajtóba és az ajtótokba szerelik be. Kialakításának köszönhetően univerzális, ugyanis kerülhet műanyag, fém, fa vagy alumínium ajtóba is. Az elektromos ajtózárral bíró ajtóknak jellemzően csak az egyik felén, leginkább belülről találhatunk kilincset, kívülről nem – hiszen ott a mágneskártyával, vagy valamilyen kódszámmal nyithatjuk ki.

Az elektromos ajtózár típusai

A Zárdepo zár webáruház tájékoztatója alapján az elektromos zárak működése lehet normál vagy automata. Az, hogy milyen típusú ajtózárat érdemes választani, függ az egyéni igényektől, a felhasználás módjától. Az elektromos ajtózárak működési mechanizmusa alapján a következő típusok kaphatók jelenleg a piacon:

- Munkaáramú – más néven normál – elektromos ajtózár: ez a típus csak az elektromos áram ráadásakor nyílik, azaz feszültségre nyit.

- Fordított működésű elektromos ajtózár: ez a típus mindaddig zárva tartja az ajtót, amíg feszültséget kap. Ha ez megszűnik, az ajtó nyitható lesz, azaz feszültségre zár.

- Memóriás mágneszár: ez a típus impulzusos működésű, rövid idejű tápfeszültség adásakor az ajtó az első becsukásig nyitva marad. Ez az időtartam akár több óra is lehet.

- Reteszelhető elektromos ajtózár: egy retesz vagy pöcök beállításával az ajtó akár folyamatosan is nyitva lehet.

Hogyan működik az elektromos ajtózár, ha áramszünet van?

Joggal merülhet fel Önben a kérdés, hogy mi történik, ha valamiért megszakad az áramszolgáltatás. Az elektromos ajtózárak esetében gondoskodni kell valamilyen állandó áramforrásról, ami áramkimaradás esetén biztosíthatja az ajtók zavartalan működését. A hagyományos ajtózárakhoz képest ez az egyetlen hátránya ezeknek szerkezeteknek, azonban a biztonság, amit nyújtanak, messze felülmúlja ezt a körülményt. Fontos azonban megjegyezni, hogy a jó minőségű elektromos ajtózárak működési alapelveiknek köszönhetően – szemben a mechanikus típusokkal – rendkívül ritkán hibásodnak meg.

Az elektromos ajtózárak egyébként rendkívül könnyen beszerelhetőek és telepíthetőek: az üzletünkben kapható elektromos ajtózárak előlapja megfordítható, így jobbos és balos ajtókba is beszerelhetőek.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan válaszd ki a tapétákat a nappalihoz

Hogyan válaszd ki a tapétákat a nappalihoz

A tapéta használata a nappaliban számos előnnyel jár.

Márciusi munkák a díszkertben

Márciusi munkák a díszkertben

Márciusban számos tennivaló akad a díszkertben. Cikkünkben összegyűjtöttük, melyek ezek!