5 tipp a gyerekszoba berendezéséhez

Akár új lakásba költözünk, akár a régi lakásunk bútorait szeretnénk kicsit felfrissíteni, nagyon fontos, hogy megfelelő méretű és kényelmes bútorokat válasszunk.
5 tipp a gyerekszoba berendezéséhez

A megfelelő bútorok kiválasztása nem csak a nappaliban és nem csak a szülők hálószobájában fontos, hanem a gyerekszoba berendezése is lényeges, hiszen a kicsik sok időt töltenek a szobájukban és elengedhetetlen, hogy otthonosnak találják a szobájukat, hogy jól érezzék magukat benne.

A gyermekszobába választott és vásárolt bútor, függ a gyermek életkorától, hiszen ez határozza meg, hogy egyáltalán hány bútordarab kerül a szobába, illetve a bútor stílusa, mérete és anyaga is elsődleges szempont, hiszen egy kisebb gyermeknél még a sérülésmentes szoba kialakítása a legfontosabb cél, míg egy nagyobb gyermeknél más szempontokat is figyelembe kell venni.

A gyereket is bevonhatjuk a tervezésbe, hiszen a gyermekünk személyisége is meghatározhatja, hogy milyen lesz a gyerekszoba stílusa és milyen bútorok teszik lakályossá, otthonossá a szobáját.

A gyerek szobabútor kiválasztása

A bútorok kiválasztásakor és megvásárlásakor tehát nagyon lényeges tényező, hogy hány éves gyerek szobáját kívánjuk berendezni. Mindenki számára egyértelmű, hogy egészen más stílust alakítunk ki egy óvodás, vagy egy kamasz gyermek szobájában.

Egy óvodás, vagy egy kisiskolás gyermek szobájának bebútorozásakor mindenképpen figyelembe kell venni a gyermek, és ezzel együtt a bútorok méreteit. Nyilván olyan bútorokat kell beszerezni, amelyek egyenes arányban vannak a gyermek méreteivel. Amikor a gyermek megteszi az első lépéseit, akkor mintegy kapaszkodásra is használhatja a méretarányos bútorokat, illetve könnyebben is tud közlekedni egy olyan szobában, ahol nem óriási bútorok terpeszkednek a helyiségben. A kisebb gyerekek szobájában helyt kaphat egy kisebb asztal, egy-két székkel. Az egyik sarokba helyezett asztal és székek a gyermek kedvenc helyévé is válhat, hiszen itt nagyon sok kreatív tevékenységet végezhet a gyermek, akár még egyedül is.

A biztonságra is ügyeljünk

A kisebb gyerekek kisebb-nagyobb balesetet is elszenvednek, mire felnőnek. Beütik a fejüket, elesnek, elcsúsznak. A szülők egyik kiemelt feladata, hogy egy biztonságos környezetet, otthont teremtsenek a gyermekük számára. A bútorok is lehetnek biztonságosak. Érdemes a gyermek első néhány évét lekerekített sarkú bútorokkal biztonságossá tenni, az éles szélek ugyanis potenciális veszélyt jelentenek. Amennyiben nincs lehetőség ilyen bútorok vásárlására, mindenképpen használni szükséges sarok, vagy élvédőket. Ezzel a megoldással ugyanis súlyos baleseteket kerülhetünk el, és minden szülőnek fontos, hogy biztonságban tudja a gyermekét.

A játékok tárolását is meg kell oldani

Egy kisebb gyermeknek még nincs szüksége íróasztalra vagy polcokra, viszont játékok tárolására alkalmas szekrényre igen. A gyerekszoba színei legyenek vidámak, élénkek, így a játékszekrény is valamilyen kellemes, hangulatos színben pompázzon.

A gyermek ágya is különös figyelmet igényel

A szülők nagy dilemmában vannak, amikor a kisgyermek kinövi a kiságyat, a klasszikus rácsos ágyat, akkor milyen fekvőalkalmatosságot vásároljanak. Azokban a családokban, ahol több gyermek van, népszerű az emeletes ágy, hiszen kevesebb helyet foglal el, mint két ágy és a testvérek is szeretik, ha egymás közelében alhatnak. Kisebb gyermekeknél ügyeljünk arra, hogy ne legyen nagyon magas az emeletes ágy és biztonsági korlát is legyen az ágyra szerelve. Ma már olyan emeletes ágyak is vannak, amelyek nem csak ágyként funkcionálnak, hanem a gyermek íróasztalként vagy tárolóként is használhatja az ágyat, azaz az ágy nem csak ágyként, hanem más, gyermekszoba berendezési tárgyként is funkcionál.

A tizenévesek és a gyerekszoba

Egy iskolás gyermeknek már egyéb bútorokra is szüksége lehet, mint ágy és kisasztal. A tizenéves gyerekeknek szükségük van íróasztalra, illetve polcokra, könyvespolcokra, hiszen már iskolások, így értelemszerűen több holmijuk is van. Egy tizenévesnek már több ruhája is van, így egy nagyobb ruhásszekrényről is gondoskodunk, kell, illetve a nagyobb gyerek, már sok esetben egyedül is nézhet tévét, így egy tévéasztalra is szüksége lehet.

Nagyon sok szempontot figyelembe kell vennünk, amikor a gyerekszoba berendezése kerül terítékre. Lényegi kérdés, hogy mennyi pénzt szánunk a lakberendezésre, figyelembe kell venni a rendelkezésre álló helyet és nyilván a gyermek igényei is lényegesek, amikor a gyerekszobát berendezzük. Amennyiben elakadtunk, vagy tanácstalanok vagyunk, akkor keressük fel az Expedo bútor webáruház honlapját és nézelődjünk, inspirálódjunk kedvünkre.

Kapcsolódó cikkek

Így válassz helytakarékos és elegáns fürdőszoba kiegészítőket!

Így válassz helytakarékos és elegáns fürdőszoba kiegészítőket!

Kíváncsi vagy, hogy milyen lehetőségeid vannak a fürdőszobában? Cikkünkben több apróbb, ámde rendkívül hasznos és elegáns apróságot hoztunk!

Hogyan válaszd ki a tapétákat a nappalihoz

Hogyan válaszd ki a tapétákat a nappalihoz

A tapéta használata a nappaliban számos előnnyel jár.