Üzemi konyha legfontosabb felszerelései

Az üzemi konyhában szinte sosincs megállás, aminek egyik alapköve, hogy minden szükséges eszköz rendelkezésre álljon a konyha berkein belül. Azért, hogy ez valóban így legyen az alábbiakban összegyűjtöttük az üzemi konyha legfontosabb felszereléseit, amiket mindenképp érdemes lehet beszerezni.
Üzemi konyha legfontosabb felszerelései

Amire tároláshoz szükség lehet…

Az alapanyagok beszerzése után az első probléma amibe beleszaladhatunk vendéglátóipari gépek vásárlása során, az a tárolás bonyolult témaköre. Erre ugyanis több opciónk is kínálkozik, hosszabb és rövidebb távon is. Mindenekelőtt azonban azt érdemes megjegyezni, hogy a hús és minden más alapanyagot mindig külön kell tárolni, a higiéniai előírások szerint.

Hűtőszekrény

A hűtőszekrények inkább a rövidebb távon való tárolást teszik lehetővé, tehát a szinte azonnal felhasznált alapanyagokat tárolhatjuk benne. További nagy előnyük, hogy kifejezetten jól rendszerezhetők a polcrendszereknek köszönhetően.

Fagyasztóláda

A fagyasztóládák, ahogy nevük is mutatja a tartósabb tárolást teszik lehetővé, azonban egyik nagy hátrányuk lehet, hogy nem rendszerezhetők a dolgok. Mindazonáltal, ha ne mis akarunk rendszerezni, akkor a láda kivitelek ideálisak lehetnek.

Fagyasztószekrény

A fagyasztószekrények a fagyasztóláda és a hűtőszekrények tulajdonságait egyesítik, vagyis rendszerezhetők benne a dolgok, miközben tartósan tárolhatók is. Természetesen ma már kombinált verziókkal is találkozhatunk, vagyis hűtő- és fagyasztószekrényekkel is egyben.

Ami a sütéshez, főzéshez elengedhetetlen…

Üzemi konyhák esetében a sütés talán a legfontosabb, hiszen ezzel biztosítható a hatékony ételkészítés legjava.

Ipari tűzhely

Természetesen a legalapvetőbb eszközök egyike az úgynevezett ipari tűzhely, aminek segítségével a legtöbb étel elkészíthető. A hagyományos verziónak ezen a téren a gázüzemű verziók számítanak, de az elektromos verziók is egyre népszerűbbek a költséghatékony üzemeltetés miatt.

Olajsütő

Az olaj egy kifejezetten jó hő átvivő közeg, aminek köszönhetően az olajsütő egy kifejezetten közkedvelt konyhai eszköznek tekinthető. Alapvetően a kiváló minőségű sült krumpli mellett, hal ételek és sok minden más is készülhet segítségükkel.

Mikrohullámú sütő

Végül sütés, főzés kategóriában mindenképp érdemes megemlíteni a mikrohullámú sütőt is, ami gyakorlatilag minden konyhában, megtalálható, függetlenül attól, hogy ipari nagykonyháról, vagy otthoni konyháról van szó. Használatukkal ugyanis gyorsan melegíthető alapanyag és étel is.

Amivel a higiéniai feltételek biztosíthatók…

Az ételek készítésén túl az üzemi konyhában a higiéniai feltétekre is érdemes figyelni, hiszen szigorú elvárásoknak és szabályoknak kell megfelelni. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy az evőeszközöket, tányérokat külön kell tisztítani a konyhai előállító edények és felszerelésektől.

Tányér és pohármosogatógép

A vendégek számára használt edények és evőeszközök tisztását nagyban megkönnyítheti a tányér- és pohármosogatógépek. Ezek gyakorlatilag pár perc alatt hatékonyan eltávolíthatnak minden szennyeződést, de érdemes figyelni a mosogatószer adagolására is.

Feketeedény mosogató

A konyha falai között az előállítás során alkalmazott és használt edények, tárolók, eszközök tisztítását az úgynevezett feketeedény mosogatógépek segítségével egyszerűsíthetjük és gyorsíthatjuk fel, aminek köszönhetően a konyhai folyamatok is gyorsabbak lehetnek.

Medencés mosogató

Amennyiben a hagyományos módszer mellett tennék le a voksot a konyhában, akkor a medencés mosogatók jelenthetnek megoldást. Ezen a téren azonban fontos szem előtt tartani, hogy legalább kettő, vagy inkább 3 medence álljon rendelkezésre, hogy megfeleljünk a higiéniai előírásoknak.

Összegezve:

A fenti néhány eszköz tehát mindenképpen szükséges ahhoz, hogy az üzemi konyha gördülékenyen működhessen. Azonban minden üzemi konyha más és más így a szükséges berendezések körét mindenképp érdemes alaposan felmérni és átgondolni, ha jól működő üzemi konyhát szeretnénk működtetni.

Kapcsolódó cikkek

Rögös túró, a mi csodaélelmiszerünk

Rögös túró, a mi csodaélelmiszerünk

A rögös túró a magyar konyha és gasztronómia megkerülhetetlen alapanyaga, amely számos kedvelt nemzeti ételünknek képezi alapját.