Üzemi konyha legfontosabb felszerelései
Amire tároláshoz szükség lehet…
Az alapanyagok beszerzése után az első probléma amibe beleszaladhatunk vendéglátóipari gépek vásárlása során, az a tárolás bonyolult témaköre. Erre ugyanis több opciónk is kínálkozik, hosszabb és rövidebb távon is. Mindenekelőtt azonban azt érdemes megjegyezni, hogy a hús és minden más alapanyagot mindig külön kell tárolni, a higiéniai előírások szerint.
Hűtőszekrény
A hűtőszekrények inkább a rövidebb távon való tárolást teszik lehetővé, tehát a szinte azonnal felhasznált alapanyagokat tárolhatjuk benne. További nagy előnyük, hogy kifejezetten jól rendszerezhetők a polcrendszereknek köszönhetően.
Fagyasztóláda
A fagyasztóládák, ahogy nevük is mutatja a tartósabb tárolást teszik lehetővé, azonban egyik nagy hátrányuk lehet, hogy nem rendszerezhetők a dolgok. Mindazonáltal, ha ne mis akarunk rendszerezni, akkor a láda kivitelek ideálisak lehetnek.
Fagyasztószekrény
A fagyasztószekrények a fagyasztóláda és a hűtőszekrények tulajdonságait egyesítik, vagyis rendszerezhetők benne a dolgok, miközben tartósan tárolhatók is. Természetesen ma már kombinált verziókkal is találkozhatunk, vagyis hűtő- és fagyasztószekrényekkel is egyben.
Ami a sütéshez, főzéshez elengedhetetlen…
Üzemi konyhák esetében a sütés talán a legfontosabb, hiszen ezzel biztosítható a hatékony ételkészítés legjava.
Ipari tűzhely
Természetesen a legalapvetőbb eszközök egyike az úgynevezett ipari tűzhely, aminek segítségével a legtöbb étel elkészíthető. A hagyományos verziónak ezen a téren a gázüzemű verziók számítanak, de az elektromos verziók is egyre népszerűbbek a költséghatékony üzemeltetés miatt.
Olajsütő
Az olaj egy kifejezetten jó hő átvivő közeg, aminek köszönhetően az olajsütő egy kifejezetten közkedvelt konyhai eszköznek tekinthető. Alapvetően a kiváló minőségű sült krumpli mellett, hal ételek és sok minden más is készülhet segítségükkel.
Mikrohullámú sütő
Végül sütés, főzés kategóriában mindenképp érdemes megemlíteni a mikrohullámú sütőt is, ami gyakorlatilag minden konyhában, megtalálható, függetlenül attól, hogy ipari nagykonyháról, vagy otthoni konyháról van szó. Használatukkal ugyanis gyorsan melegíthető alapanyag és étel is.
Amivel a higiéniai feltételek biztosíthatók…
Az ételek készítésén túl az üzemi konyhában a higiéniai feltétekre is érdemes figyelni, hiszen szigorú elvárásoknak és szabályoknak kell megfelelni. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy az evőeszközöket, tányérokat külön kell tisztítani a konyhai előállító edények és felszerelésektől.
Tányér és pohármosogatógép
A vendégek számára használt edények és evőeszközök tisztását nagyban megkönnyítheti a tányér- és pohármosogatógépek. Ezek gyakorlatilag pár perc alatt hatékonyan eltávolíthatnak minden szennyeződést, de érdemes figyelni a mosogatószer adagolására is.
Feketeedény mosogató
A konyha falai között az előállítás során alkalmazott és használt edények, tárolók, eszközök tisztítását az úgynevezett feketeedény mosogatógépek segítségével egyszerűsíthetjük és gyorsíthatjuk fel, aminek köszönhetően a konyhai folyamatok is gyorsabbak lehetnek.
Medencés mosogató
Amennyiben a hagyományos módszer mellett tennék le a voksot a konyhában, akkor a medencés mosogatók jelenthetnek megoldást. Ezen a téren azonban fontos szem előtt tartani, hogy legalább kettő, vagy inkább 3 medence álljon rendelkezésre, hogy megfeleljünk a higiéniai előírásoknak.
Összegezve:
A fenti néhány eszköz tehát mindenképpen szükséges ahhoz, hogy az üzemi konyha gördülékenyen működhessen. Azonban minden üzemi konyha más és más így a szükséges berendezések körét mindenképp érdemes alaposan felmérni és átgondolni, ha jól működő üzemi konyhát szeretnénk működtetni.