Kávés tévhitek, amelyek még mindig makacsul tartják magukat

A kávé kétségkívül a világ egyik legnépszerűbb, legszélesebb körben fogyasztott itala.
Kávés tévhitek, amelyek még mindig makacsul tartják magukat

Korábbi adatok szerint akár napi 2,25 milliárd kávéscsészényi is fogy belőle –, így természetesen elkerülhetetlen, hogy időről-időre előkerüljön vele kapcsolatban néhány, a valóságnak nem éppen teljes mértékben megfelelő információ.

Az egyik, meglehetősen általános tévhit – melyet már számtalanszor megcáfoltak, mégis rendre előkerül – hogy a kávé egészségtelen; általában a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának növekvő kockázatával hozzák összefüggésbe. A valóság ezzel szemben az, hogy a kávéfogyasztók egészségügyi mutatói sok kutatás alapján akár jobb értékeket is hoztak, mint a nem kávézóké. Kutatásból pedig nincs hiány, az adatokat bizonyos esetekben több mint 15 éven át gyűjtötték, hogy minél pontosabb képet kapjanak.

Az eredmények alapján nincs miért félteni a szívünket a kávétól, de jótékony hatást észleltek olyan betegségek esetén is, mint a 2-es típusú cukorbetegség, különféle májbetegségek, valamint az Alzheimer- és a Parkinson-kór. Ráadásul a kávé – polifenol tartalmának köszönhetően – kiváló antioxidáns-forrás is. Mivel említettük a cukorbetegséget, fontos hangsúlyozni, hogy a kutatási adatok magára a kávére vonatkoznak – ha túl sok cukorral fogyasztjuk azt, napi több alkalommal, akkor bizony szembesülhetünk néhány kellemetlen következménnyel is.

Ahogy szinte mindenben, úgy itt is fontos a tudatosság, és a lehető legegészségesebb megoldások választása – kávé esetén például nem mindegy, hogy milyen alapanyagokból készítjük el azt, hiszen a minőségi, pörkölt szemeskávéból készített, és a gyors instant megoldások között nyilvánvaló különbségek vannak.

Talán nem is annyira tévhit, mint inkább rendszeres vita tárgya, hogy mégis mi értelme van a koffeinmentes kávénak, a jó hír pedig az, hogy akkor sem egy mű, sőt, akár vegyszerekkel kezelt „löttyöt” fogyasztunk, ha bármilyen okból ezt a verziót választanánk. Azt fontos tisztázni, hogy teljesen koffeinmentes kávét valóban nem lehet létrehozni, azonban a kávébabból különféle eljárásokkal kivont koffein mennyisége olyan mértékű lehet, hogy a maradék már nincs igazán érzékelhető hatással a szervezetre.

Ezzel párhuzamosan viszont a modernebb eljárások, amelyekkel a minőségi kávét koffeinmentesítik (az egyik a „svájci vizes” a másik pedig a szén-dioxidos), már a sima, koffeines kávéval egyenértékű eredményt hozhatnak, így akkor sem kell lemondani az intenzív, krémes ízvilágú kávé élményéről, ha bármi miatt szeretnénk minimalizálni a bevitt koffeint.

A koffeinmentes kávéhoz hasonlóan az instant kávét is gyakran éri a vád, hogy tulajdonképpen nem is igazi kávéról van szó, ez pedig egy magát makacsan tartó tévhitnek tűnik, hiszen egy friss felmérés szerint a magyar kávéfogyasztóknak csupán tizenhat százaléka tudja, hogy ez a fajta kávé is valódi kávéból készül, ráadásul egy harmaduk kifejezetten azt gondolja, hogy a készítés során mesterséges anyagok kerülnek bele.

A valóság ezzel szemben az, hogy az instant kávék készítése egy meglehetősen bonyolult folyamat, amelynek során – és ez nyilván egy jelentősen egyszerűsített leírás – a lefőzött kávéból dehidratációval kivonják a vizet, az így megmaradt anyag pedig bekerül a dobozokba, mi pedig forró víz hozzáadásával újra kávéként élvezhetjük azt. Arról természetesen megoszlanak a vélemények, hogy ez ilyen kávé felér-e egy frissen darált kávészemekből készült itallal, de az is tény, hogy a különböző márkák nagyon régóta dolgoznak azon, hogy olyan instant kávét hozzanak létre, amit valóban nem lehet megkülönböztetni a frissen főzött verziótól.

Azt minden fogyasztó maga dönti el, hogy számára melyik megoldás a legszimpatikusabb, a leginkább élvezhető, de tény, hogy ma már nem kell attól félni, hogy kávé címszó alatt valamilyen furcsa, azonosíthatatlan összetevőkből álló italhoz jutunk, akár a koffeinmentes, akár az instant szó szerepel az itallapon, vagy a dobozon. Eközben a legtöbb kávéfajtának megvannak a maga előnyei és hátrányai, és, ami talán a legfontosabb: a maga helye a napi kávézási „rutinban”. Van, amikor elég idő van lefőzni egy friss feketét, míg máskor jól jöhet, ha elegendő forró vizet löttyinteni egy kis porra – este pedig, ha az íze miatt isszuk, igazán jól eshet egy koffeinmentes verzió is!

Kapcsolódó cikkek

5 logikai társasjáték, ami méltó kihívást nyújthat neked

5 logikai társasjáték, ami méltó kihívást nyújthat neked

A logikai társasjátékok egyik legnagyobb előnye, hogy erősítik a problémamegoldó képességet, hiszen játékosként számos döntést kell meghoznunk minden egyes lépés alkalmával.

Kávés tévhitek, amelyek még mindig makacsul tartják magukat

Kávés tévhitek, amelyek még mindig makacsul tartják magukat

A kávé kétségkívül a világ egyik legnépszerűbb, legszélesebb körben fogyasztott itala.