Kávés tévhitek, amelyek még mindig makacsul tartják magukat

A kávé kétségkívül a világ egyik legnépszerűbb, legszélesebb körben fogyasztott itala – korábbi adatok szerint akár napi 2,25 milliárd csészényi is fogy belőle –, így természetesen elkerülhetetlen, hogy időről-időre előkerüljön vele kapcsolatban néhány, a valóságnak nem éppen teljes mértékben megfelelő információ.
Kávés tévhitek, amelyek még mindig makacsul tartják magukat

Az egyik, meglehetősen általános tévhit – melyet már számtalanszor megcáfoltak, mégis rendre előkerül – hogy a kávé egészségtelen; általában a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának növekvő kockázatával hozzák összefüggésbe. A valóság ezzel szemben az, hogy a kávéfogyasztók egészségügyi mutatói sok kutatás alapján akár jobb értékeket is hoztak, mint a nem kávézóké. Kutatásból pedig nincs hiány, az adatokat bizonyos esetekben több mint 15 éven át gyűjtötték, hogy minél pontosabb képet kapjanak.

Az eredmények alapján nincs miért félteni a szívünket a kávétól, de jótékony hatást észleltek olyan betegségek esetén is, mint a 2-es típusú cukorbetegség, különféle májbetegségek, valamint az Alzheimer- és a Parkinson-kór. Ráadásul a kávé – polifenol tartalmának köszönhetően – kiváló antioxidáns-forrás is. Mivel említettük a cukorbetegséget, fontos hangsúlyozni, hogy a kutatási adatok magára a kávére vonatkoznak – ha túl sok cukorral fogyasztjuk azt, napi több alkalommal, akkor bizony szembesülhetünk néhány kellemetlen következménnyel is.

Ahogy szinte mindenben, úgy itt is fontos a tudatosság, és a lehető legegészségesebb megoldások választása – kávé esetén például nem mindegy, hogy milyen alapanyagokból készítjük el azt, hiszen a minőségi, pörkölt szemeskávéból készített, és a gyors instant megoldások között nyilvánvaló különbségek vannak.

Talán nem is annyira tévhit, mint inkább rendszeres vita tárgya, hogy mégis mi értelme van a koffeinmentes kávénak, a jó hír pedig az, hogy akkor sem egy mű, sőt, akár vegyszerekkel kezelt „löttyöt” fogyasztunk, ha bármilyen okból ezt a verziót választanánk. Azt fontos tisztázni, hogy teljesen koffeinmentes kávét valóban nem lehet létrehozni, azonban a kávébabból különféle eljárásokkal kivont koffein mennyisége olyan mértékű lehet, hogy a maradék már nincs igazán érzékelhető hatással a szervezetre.

Ezzel párhuzamosan viszont a modernebb eljárások, amelyekkel a minőségi kávét koffeinmentesítik (az egyik a „svájci vizes” a másik pedig a szén-dioxidos), már a sima, koffeines kávéval egyenértékű eredményt hozhatnak, így akkor sem kell lemondani az intenzív, krémes ízvilágú kávé élményéről, ha bármi miatt szeretnénk minimalizálni a bevitt koffeint.

A koffeinmentes kávéhoz hasonlóan az instant kávét is gyakran éri a vád, hogy tulajdonképpen nem is igazi kávéról van szó, ez pedig egy magát makacsan tartó tévhitnek tűnik, hiszen egy friss felmérés szerint a magyar kávéfogyasztóknak csupán tizenhat százaléka tudja, hogy ez a fajta kávé is valódi kávéból készül, ráadásul egy harmaduk kifejezetten azt gondolja, hogy a készítés során mesterséges anyagok kerülnek bele.

A valóság ezzel szemben az, hogy az instant kávék készítése egy meglehetősen bonyolult folyamat, amelynek során – és ez nyilván egy jelentősen egyszerűsített leírás – a lefőzött kávéból dehidratációval kivonják a vizet, az így megmaradt anyag pedig bekerül a dobozokba, mi pedig forró víz hozzáadásával újra kávéként élvezhetjük azt. Arról természetesen megoszlanak a vélemények, hogy ez ilyen kávé felér-e egy frissen darált kávészemekből készült itallal, de az is tény, hogy a különböző márkák nagyon régóta dolgoznak azon, hogy olyan instant kávét hozzanak létre, amit valóban nem lehet megkülönböztetni a frissen főzött verziótól.

Azt minden fogyasztó maga dönti el, hogy számára melyik megoldás a legszimpatikusabb, a leginkább élvezhető, de tény, hogy ma már nem kell attól félni, hogy kávé címszó alatt valamilyen furcsa, azonosíthatatlan összetevőkből álló italhoz jutunk, akár a koffeinmentes, akár az instant szó szerepel az itallapon, vagy a dobozon. Eközben a legtöbb kávéfajtának megvannak a maga előnyei és hátrányai, és, ami talán a legfontosabb: a maga helye a napi kávézási „rutinban”. Van, amikor elég idő van lefőzni egy friss feketét, míg máskor jól jöhet, ha elegendő forró vizet löttyinteni egy kis porra – este pedig, ha az íze miatt isszuk, igazán jól eshet egy koffeinmentes verzió is!

Kapcsolódó cikkek