5 lépés, amit megtehetünk az egészséges csontozatért

A hétköznapokban talán bele sem gondolunk, mennyire fontos az egészséges csontozat.
5 lépés, amit megtehetünk az egészséges csontozatért

Testünk váza pedig nem csak a mozgáshoz elengedhetetlen: a csontritkulás vagy éppen a gerincsérv tartósan rányomhatja bélyegét az életminőségünkre. Az elkényelmesedett 21. századi életmód, és a rendszeres ülőmunka is hozzájárul, hogy a gerincünk már akár huszas-harmincas éveinkben elinduljon a degeneráció útján. Éppen ezért különösen fontos, hogy ne feledkezzünk meg a csontjaink épségéről a mindennapokban!

1. Képezze napjaink részét a mozgás!

Az inaktív életmódnak óriási szerepe van a csontritkulás korai kialakulásában. Már csak ezért sem lehet eleget hangsúlyozni testmozgás fontosságát. Ha megtehetjük, először mindenképp egy szakember felügyeletével sajátítsuk el a gyakorlatokat, hiszen a helytelen csont -és izomterhelés súlyos problémákhoz vezethet.

2. Kerüljük a függőséget okozó szereket!

Bizonyított tény, hogy az alkohol és a dohánytermékek rendszeres fogyasztása is romboló hatással van a csontjainkra nézve. De vajon mi számít túl soknak? A kutatók szerint férfiak esetében a mindennapos alkoholfogyasztás, míg nők esetében a korlát szigorúbb: ha rendszeresen egynél több italt fogyasztunk, azzal már árthatunk a csontjaink minőségének.

3. Kerüljük a táplálkozási extrémeket!

Jóval nagyobb a csontvesztés kockázata olyan egyéneknél, akik bulimiával vagy anorexiával, tehát szélsőséges étkezési zavarokkal küzdenek. Ám a csontritkulás túlsúlyos embertársainkat is fenyegeti, mivel nagyobb kockázattal alakul ki azok esetében, akiknél gyomorgyűrű került behelyezésre vagy egyéb gyomorműtéten estek át. Az olyan bélrendszeri problémák, mint a Crohn betegség vagy a cöliákia sem kímélik a csontokat.

4. Nézzük át a gyógyszereinket!

Talán nem is gondolnánk, de akár rendszeresen szedett gyógyszereink is amortizálhatják a csontjaink minőségét. Ilyenek lehetnek például az egyes antidepressziánsok, szteroidok és a reflux enyhítésére használatos készítmények is. Mindig tekintsük át gyógyszereink lehetséges mellékhatásait!

5. Ne feledjük a vitaminokat!

A csontok egészségének megőrzéséért sokat tehetünk a megfelelő vitaminok bevitelével. Az USA Medical által forgalmazott K2+D3 with Bioperine kapszulában található kalcium például hozzájárul a normál izomműködéshez és szükséges a normál csontozat fenntartásához. A D-vitamin az immunrendszer támogatása mellett a kalcium felszívódását is segíti. A K2-vitamin nem csak a normál csontozat fenntartásában vesz részt, az egészséges véralvadási folyamatok megtartásában is kiemelt szerepe van, míg a termékben található bioperin hozzájárul a hatóanyagok megfelelő felszívódásához.

Kapcsolódó cikkek

A minőségi irodai szék segít a fájdalommentes ülésben

A minőségi irodai szék segít a fájdalommentes ülésben

A gerinc szenved leginkább, ha helytelenül ülünk.

Ovuláció - amit tudni kell róla

Ovuláció - amit tudni kell róla

Ovulációs kalkulátort is érdemes lehet használni.