A legjobb ingyenes vírusirtók Windowsra

Milyen szempontokat szükséges figyelembe vennünk a választáskor? Mikor nem halogatható tovább a keresés? Szánjunk néhány percet arra, hogy személyes információink biztonságban legyenek!
A legjobb ingyenes vírusirtók Windowsra

A döntéshez nélkülözhetetlen információkat az AV Comparatives nagy vírusirtó tesztjének segítségével mutatjuk be.

A Windows Defender, mint a vírusirtók Rolls Royce-a?

Igen ám, de mi a helyzet a Windows Defenderrel? Mennyire megbízható? Hatékony egyáltalán vagy igazából teljesen felesleges? Fontos tudni, hogy a Windows Defender (esetenként Windows Security vagy Microsoft Defender) bár nem a leghatékonyabb megoldás, legalább ingyen van. Ehhez viszonyítva ráadásul még nem is teljesen hasznavehetetlen, a probléma vele igazából az, hogy csak ritkán frissül és akkor sem a legkorszerűbben.

A vírusírtók szent gráljának nyomában

Egy régebbi általános felhasználású notebookra is érdemes új, friss vírusirtó programot telepíteni. Fontos megjegyezni, hogy a vírusirtók piaca is nagyjából úgy működik, mint bármely más piac ezen a világon, tehát ne is legyenek illúziónk azt illetően, hogy egy teljes körű és stabil szolgáltatáshoz tényleg, a szó legszorosabb értelmében ingyen jussunk hozzá.

A kérdés ilyenkor inkább az, hogy a teljes csomaghoz képest, egy adott vírusirtó kínálta ingyenes megoldás mennyire korlátozott? Különösen lényeges, hogy vannak-e egyéb, rejtett költségek, ha igen, mik és mennyiért? És mivel pontosan innen fogtuk meg a kérdést, így történhetett, hogy néhány valóban ez élmezőnybe tartozó nagy név lemaradt a listáról, hiszen a szó szigorú értelmében véve közel sem ingyenesek.

Panda Free Antivirus. A 99,9%-os hatékonyságú Panda egyike azoknak a vírusírtóknak, amiket az AV-Comperatives szakemberei az egyik, ha nem a legjobb és leghatékonyabb ingyenes megoldásnak kiáltottak ki. Az ingyenes verzió egyetlen gyengesége a fizetőssel szemben, hogy a VPN napi adatforgalma 150 Mb-ra van korlátozva.

Kaspersky Security Cloud. A Kaspersky bár egy hajszálnyival lecsúszott az élmezőnytől, még így is a 99,5%-ös tábor büszke tagja. A Kaspersky ingyenes alapfunkciói kiválók, a különböző kiegészítő funkciók, extra tartalmak azonban már természetesen fizetősek.

Bitdefender. A Bitdefender egy egyszerű, de nagyszerű, felhőalapú motorral felvértezett, háttérben futó vírusirtó, ami a felmérések alapján szintén 99,9%-es hatékonyságú. Az ingyenesség az extra funkciók korlátlan használatára ugyanakkor erősen rányomja a bélyegét, így például a VPN napi adatforgalma erősen korlátozott.

Avira. A szintén felhő alapon működő Avira, bár a feljebb említett átfogó teszteken “csupán” 98,9%-os hatékonyságot produkált, ez még így is egy stabil és magabiztos eredmény. Az Avira ráadásul meglepően sok ingyenes funkciót is tartalmaz, védelmi motorjának pedig egyértelműen a legjobbak között a helye.

Végszó

Az előbbiek ismeretében egy lépéssel biztosan közelebb jutottunk a célunkhoz, azaz a számítógépünk, illetve az ezen őrzött privát adataink biztonságához. Ha a tökéletes megoldást nem is, számos remek opciót láthattunk, amik biztosíthatják számunkra – költségek nélkül is – a kellő védelmet.

Kapcsolódó cikkek

Android vs. iOS - melyik a jobb játékhoz?

Android vs. iOS - melyik a jobb játékhoz?

A mobiljátékok egyre népszerűbbek és fejlettebbek, hiszen a mai okostelefonok már olyan teljesítményt és grafikát nyújtanak, amelyek korábban csak a számítógépeken vagy a konzolokon voltak elérhetők.

A legmegbízhatóbb fizetési módok Magyarországon

Megbízható és gyors fizetési módok Magyarországon

Magyarországon a pénzügyi tudatosság (még mindig) gyerekcipőben jár, és ez az egyik olyan terület, ahol még nagyon sokat kell fejlődni.