5 egyszerűen kezelhető növény, mely nem hiányozhat az otthonodból

Cikkünkben egyszerűen kezelhető kerti dísznövényeket és szobanövényeket mutatunk be, melyek kezdő kertészek számára is ideálisak.
5 egyszerűen kezelhető növény, mely nem hiányozhat az otthonodból

A kertészkedés legyen szó a kertről, vagy a szobanövények gondozásáról időnként tartogat kihívásokat, nem virágzik a növény, megtámadja valamilyen kártevő, esetleg speciálisak az igényei, melyeket nem tudunk biztosítani.

Az ilyen helyzetek időnként az adott növény pusztulásához vezetnek, amely egyrészt anyagi kárt jelent, másrészt pedig kudarcélményt is okoz, ami elveheti a kedvünket a további kertészkedéstől.

Ha még nem mozgunk otthonosan a növényápolás és a kertészkedés világában érdemes először az alapvető tudnivalókat az egyszerűbben nevelhető növények gondozása során elsajátítani, ezután jöhetnek az igényesebb növények is.

A továbbiakban 5 egyszerűen kezelhető kerti dísznövényt és szobanövényt mutatunk be, melyekkel a kezdő kertészek is könnyen boldogulnak. Cikkünk megírásában a Mai Otthon Magazin szerkesztői voltak segítségünkre.

Mályvacserje

A szíriai mályvacserje (Hibiscus syriacus) India és Kína területén is őshonos, kb. 3 méteres magasságot elérő lombhullató cserje, mely különlegesen szép virágaival díszít nyár közepétől, ősz elejéig. A növény hajtásrendszerét felfelé törekvő hajtások alkotják, melyeken, sötétzöld színű, kerekded, kissé hegyes és enyhén fogazott szélű levelek sorakoznak.

Fehér, rózsaszín, lila vagy piros színben játszó virágai kelyhet formáznak. Szoliterként és sövényként egyaránt ültethető rendkívül látványos díszcserje, mely nem igényel különösebb törődést, átlagos kerti körülmények között jól fejlődik.

Júlia borbolya

A Júlia borbolya (Berberis julianae) Kína középső területeiről származó cserje, mely virágával, termésével egyaránt komoly díszítőértéket képvisel. Kusza, sűrű ágrendszerét alkotó hajtásain hosszúkás, fogazott szélű zöld levelek, a levelek tövében tövisek sorakoznak.

Levelei ősszel rózsaszínes-piros árnyalatban játszanak. Tavasszal nyílnak élénksárga virágai, ősszel pedig kifejlődnek világoskék, matt felületű bogyós termései. Jól viseli a szárazságot, a városi klímát, valamint a kevés fényt is. Ültetési helyéül, napos és árnyékos helyet egyaránt választhatunk. A talaj típusára nem kényes

Jól illik a madárbarát kertekbe is, az olyan kistestű énekesmadarak, mint amilyen a vörösbegy is, szívesen rejtőzködnek az ágai között, téli időszakban a házi veréb és a mezei veréb csapatok is előszeretettel időznek a sűrű lombozatban.

Macskamenta

A kerti macskamenta (Nepeta × faassenii) Európában őshonos növény, de a világ számos más pontján is megtalálható. Főként sziklakertekbe, kerti kőlépcsők, vagy utak szegélyeként ültetjük. Szürkészöld, molyhos, kissé bőrszerű levei és fehér, kék vagy lila színű ajakos virágai vannak.

Strapabíró, könnyen gondozható dísznövény, elsősorban a napos, világos és a félárnyékos helyeket kedveli. Nagyon ellenálló a kártevőkkel és a betegségekkel szemben, és bármilyen talajban jól érzi magát, amelynek jó a vízáteresztő képessége. A szárazságot jól tűri.

Zamioculcas

Az agglegénypálma (Zamioculcas zamiifolia) a cikászok nemzetségébe tartozó, rendkívül jó adottságú, szívós szobanövény, mely nagy népszerűségre tett szert hazánkban is. A legénypálma, zámia, vagy egyszerűen csak zamioculcas néven emlegetett növény, nagyon jó választást jelent kezdő szobakertészek számára is.

Az agglegénypálma eredeti élőhelyén az aszályos és nedves időszakok váltakoznak, melyhez a növény kitűnően alkalmazkodott gyökérrendszere segítségével. Föld alatti gumói hosszú ideig képesek tárolni a nedvességet, emiatt szobanövényként sem kell túl sok időt töltenünk az öntözésével.

Anyósnyelv

Az anyósnyelv (Sansevieria trifasciata) Nyugat-Afrika trópusi vidékeiről származó, rendkívül strapabíró szobanövény, melynek gondozása kezdő szobakertészek számára sem okoz nagy kihívást.

Az agávé félék közé tartozó anyósnyelv egyike a legrégebb óta tartott szobanövényeknek, egyik legismertebb fajtája a Sansevieria trifasciata var. laurentii, mely kard alakú sárga szélű leveleivel díszítheti otthonunkat.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk. Sikeres kertészkedést kívánunk!

Kapcsolódó cikkek

Hortenzia fajok, melyeket vétek kihagyni a kertből

Hortenzia fajok, melyeket vétek kihagyni a kertből

A hortenziák jól illenek a természetes hatású, valamint az angol kertstílusú kertekbe. Cikkünkben 3 látványos hortenzia fajt mutatunk be.

5 egyszerűen kezelhető növény, mely nem hiányozhat az otthonodból

5 egyszerűen kezelhető növény, mely nem hiányozhat az otthonodból

Cikkünkben egyszerűen kezelhető kerti dísznövényeket és szobanövényeket mutatunk be, melyek kezdő kertészek számára is ideálisak.