A kefék elengedhetetlen szerepe az élelmiszeriparban

A higiéniai előírások betartása kiemelten fontos egy ipari vagy egy nagyüzemi területen.
A kefék elengedhetetlen szerepe az élelmiszeriparban

Ezek azonban nem csak a használt gépezetekre vonatkoznak, hanem vannak bizonyos egészségügyi szabályozások, amelyek a használt takarítóeszközöket érintik, mint például az élelmiszeriparban is alkalmazott súrolóeszközöket. Több nemzetközi irányelv és jogszabály van az iparilag alkalmazott kefékre. Ezekre is ki fogunk térni az alábbi cikkben, de előbb nézzük végig együtt, hogy hogyan tudjuk kiválasztani a számunkra legjobb eszközt és milyen típusú kefék érhetők el a piacon.

Az élelmiszeripari kefék leggyakoribb típusai

A kefék halmazába egyébként a legtöbb súrolóeszköz és ecset beletartozik, így például a táblakefe, körömkefe, drótkefe, súrolókefe stb. Ezeket az eszközöket csoportosítani is tudjuk felhasználási területeik szerint; azaz, hogy milyen típusú felület takarítására a legalkalmasabbak:

  • Asztali kefék: Ezeket a keféket a keskeny fej jellemzi, ami abban segít, hogy szűkebb területekre is elérjünk velük, például a szállítószalag oldalait vagy a hűtőszekrények gumitöméseit is könnyedén elérhetjük. Többféle sörtetípussal rendelkeznek, finom vagy nagy sörtéjű darabokat is lehet beszerezni, vagy akár porszívó tartozékaiként is használhatjuk ezeket.

  • Kézi sikálókefe: Ezek a kefék asztalok, szállítószalagok, vágódeszkák tisztítására a legalkalmasabbak. Tehát minden olyan felületnél használhatók, amelyek karnyújtásnyira vannak, és az elérés nincs korlátozva, nyitott a tisztítandó terület.

  • Rövid nyelű ecsetek és kefék: Ezeket az eszközöket általában úgy alakítják ki, hogy erős legyen a markolat és könnyen rá tudjunk fogni, hogy ne fáradjon el a kezünk súrolás közben. Ezek a kefék is többféle sörtetípussal kaphatók.

  • Hosszúnyelű kefék és ecsetek: Az ilyen típusú kefék általában nagy tárolók, tartályok takarításához a legmegfelelőbbek, így könnyebben hozzáférhetünk a tisztítandó területhez.

  • Palackkefék: Ezek a kefék olyan csövek, szelepek és palackok tisztítását teszik lehetővé, ahová egyébként kézzel vagy nagyobb eszközökkel nem érnénk el.

A fenti csoportosítás, habár hasznos, meg kell jegyezzük, hogy sok eszközt multifunkcionálisan alakítanak ki, és a kefefejeket több foganathoz és nyélhez tudjuk rögzíteni. Attól függően, hogy az egyes kefék felhasználása hány eszközre korlátozódik, érdemes lehet a multifunkcionális termékeken is elgondolkoznunk.

Milyen sörtéjű kefét érdemes használnunk?

Annak fényében, hogy milyen célra használjuk a takarítási eszközt, eltérnek a kefék és a sörték megfelelő tulajdonságai. Alapvetően háromféle csoportosítás van: puha, közepes és merev sörtéjű kefék. Ezek felhasználási köreit, előnyeit és hátrányait az alábbiakban részletezzük:

  • Puha sörték: Ezeknél a típusú keféknél hosszú, vékony és puha szálú sörték vannak a fejhez rögzítve. Legtöbbször finom szemcsés törmelék, apró szemes szennyeződések és por felsöpréséhez használjuk ezeket. Vízzel és tisztítószerrel együtt alkalmasak a nagyobb sima felületek, például munkalapok tisztítására is.

  • Közepes merevségű sörték: Ezek a típusú kefék ideálisak száraz és nedves tisztításra is, illetve nagyobb törmelékek összeszedésére, melyeknek súlya még könnyűnek számít, például ételmaradékok.

  • Merev sörték: A merev sörtéjű kefék már nehezebb munkakörülményeknél is bevethetők, így például építkezésnél a nagyobb törmelékdarabok összeseprésére is kiválóan alkalmasak. Vizes és száraz takarításra is használhatók.

  • +1 hasított végű kefék: Ez a kefetípus igazából valahol a közepes merevségnél helyezkedik el. Specialitásuk, hogy a sörték vége hasított, így több tisztítószert és vizet tudnak felszívni.

A kefék higiéniai előírásai

A fentiekben említettük, hogy több olyan nemzetközi jogszabály van, amely az ipari és nagyüzemi takarítási eszközök tulajdonságairól és higiéniai megfelelőiről rendelkezik. Az egyik legfontosabb a HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points), ami tulajdonképpen a termőföldtől, tehát az élelmiszer előállításától egészen az asztalig, magáig a fogyasztásig mindenre kiterjed. Ezen felül még említésre méltó az IFS (International Featured Standards) és néhány nemzetközi intézmény, mint a European Brushware Federation, azaz az Európai Kefegyártók Szövetsége, amely kifejezetten a kefék és súrolóeszközök higiéniai kritériumaival foglalkozik.

Mely típusú kefék számítanak a leghigiénikusabbnak?

A jó minőségű kefék minden téren megfelelnek a higiéniai előírásoknak. A tűzött eszközöknél érdemes például arra odafigyelni, hogy milyen erősen vannak rögzítve a szálak, ugyanis ha nagyon lazák, könnyen ragadnak be kórokozók és baktériumok közéjük, amelyeket nem tudunk kitisztítani. A választásnál így olyan darabok mellett döntsünk, amelyek a nemzetközi standardoknak megfelelnek és rendelkeznek az ezt igazoló nemzetközi bizonyítványokkal.

Habár a téma nem mindennapi, fontos, hogy az élelmiszeriparban és a feldolgozóüzemekben használt eszközök minden szempontból megfeleljenek az egészségügyi előírásoknak, különösen akkor, ha kefékről van szó. Ha az egyes termékekről szeretne további információkat megtudni, vagy kérdése merült még fel az adott témában, látogasson el az AMSA Higiénia oldalára.

Kapcsolódó cikkek

A kefék elengedhetetlen szerepe az élelmiszeriparban

A kefék elengedhetetlen szerepe az élelmiszeriparban

A higiéniai előírások betartása kiemelten fontos egy ipari vagy egy nagyüzemi területen.

Így alakulnak a logisztikai trendek

Így alakulnak a logisztikai trendek

Betekintést nyújtunk az iparág aktuális helyzetébe.