Mit jelent a szaldó elszámolása?

Az alábbi cikkben azzal foglalkozunk részletesebben, hogy mit jelent a szaldó elszámolás, milyen előnyei vannak és meddig is élhetünk a lehetőségével.
Mit jelent a szaldó elszámolása?

A szaldó elszámolás egy olyan fogalom, aki egybeforrt az utóbbi időkben a napelemes rendszerek fogalmával. Ezen a téren azonban komoly változások jönnek majd a következő években, ami az elszámolási módokat is érinti. Ezért az alábbi cikkben kicsit részletesebben is bemutatjuk mit jelent a szaldó elszámolás és hogy is kell elképzelni a működését.

Mi is az a szaldó elszámolási mód?

A szaldó, mint kifejezés az olasz nyelvből („saldo”) átvett szó, ami konkrétan egyenleget jelent. Emiatt a leggyakrabban a könyvelés és számvitel területén találkozhatunk vele, amikor például a pénztári kiadás és bevétel, bevétel és kiadás közötti különbségről beszélnek.

A napelemes rendszer elszámolásánál így már sejthetjük, hogy valami hasonlóról van szó. A rendszerbe beépített ad-vesz mérőórát ugyanis évente egyszer leolvassák és ilyenkor megvizsgálják mennyi volt a hálózatba általunk betáplált és a hálózatból általunk vételezett villamos energia és ezek különbségéből végül egyenleget vonnak.

Szaldó elszámolás folyamata

A napelemes rendszer beüzemelésének egyik fontos lépése a mérőóra cseréje. Innentől fogva ugyanis az elszámolás megváltozik, vagyis innen indul a szaldó elszámolás. Innentől kezdve ugyanis évente egyszer olvassák le az órát és nézik meg az egyenleget, nincs többé havi, vagy éppen negyedéves számla.

A leolvasás követően a szolgáltató kiküldik az elszámolást, amin rajta van, hogy:

· mennyi volt a vételezett villamos energia és

· mennyi volt a betáplált villamos energia.

Amennyiben többet termeltünk egy év alatt, mint amennyit fogyasztott a háztartásunk ugyanazon időszak alatt, akkor ezt a többletet az Áramszolgáltató visszafizetheti számunkra.

Amennyiben többet fogyasztottunk, mint amennyit termelt a napelemes rendszer, akkor a különbözetet nekünk kell fizetnünk az áramszolgáltató felé.

Ezen a téren fontos, hogy az általunk végzett többlettermelést nem vihetjük át a következő időszakba. Azonban a kifizetését az elszámoló számla alapján kérhetjük később is a szolgáltatónktól, de mindenképpen 2 éven belül tegyük ezt meg, ugyanis erre csak addig van jogalapunk.

A szaldó elszámolás lépései

Amikor arra keressük a választ, hogy mi szükséges a napelem telepítéshez, akkor érdemes több téren is képbe lenni, így azzal is, hogy mik a szaldó elszámolás feltételei és lépései. Amennyiben nagyon röviden foglalnánk össze a szaldó elszámolás folyamatát, akkor az alábbi lépéseket érdemes megjegyezni:

· Engedélyeztetni kell a hálózati engedélyesnél a napelemes rendszert.

· Megtörténik a napelemes rendszer telepítése.

· Ennek értesíteni kell a hálózati engedélyezőt.

· Cserélik, vagy átprogramozzák a mérőórát ad-vesz mérőórára.

· Az elszámolás módját meg kell változtatni, hogy megfelelő havi általányt fizessünk.

· Mérőóra csere esetén a korábbi időszak lezárásra és elszámolásra kerül.

· A szaldó elszámolás évente történik az éves egyenleg megállapítása és az elszámolása.

A szaldó elszámolás előnyei

A szaldó elszámolás esetében ennek a módnak a ​legnagyobb előnye, hogy éves szinten történik​. Így a kevesebb napsütéses órákkal és a többlettermeléssel járó napok részben kiegyenlítődnek. Ha havonta lenne az elszámolás, akkor az ősz végi, téli hónapokban nagy valószínűséggel drága lenne számunkra az áram, tavasszal és nyáron pedig nagyon olcsón kellene adnunk az áramszolgáltatónak. A szaldó elszámolásnak köszönhetően viszont ​lényegében kapunk egy ingyenes áram tároló rendszert az áramszolgáltató hálózatának képében és így ​biztosított az áramellátás a kevesebb energiatermeléssel járó napokon is​.

Szaldó elszámolás hátránya

A szaldó elszámolás kétségtelenül legnagyobb hátránya, hogy 2024.01.01 után kivezetésre kerül. Az ezután beüzemelt rendszerekre ugyanis már nem vonatkozik a szaldó elszámolás. Ezen a téren fontos, hogy az úgynevezett hálózathasználati szerződés megkötésre kerüljön még 2023.12.31-ig.

Ez a dátum a saját erőből végzett beruházásokra értendő. aki például otthonfelújítási támogatást vesz igénybe, annak már nem is lesz lehetősége szaldó elszámolást kérni, hiszen ebben az esetben a záró dátum 2021. június volt.

A 2024-es évtől ráadásul arra is érdemes figyelni, hogyha a beszerelt invertert nagyobbra szeretnénk cserélni, akkor ahhoz új engedély és új hálózathasználati szerződés is kelleni fog. Ezzel azonban a korábbi szaldó elszámolásból is kikerülhetünk.

Összegezve

A szaldó elszámolás tehát egy kétségtelenül kedvező elszámolási forma, aminek igénybevétele egyelőre még biztosított, de a 2024-s évet mindenképp érdemes bevésni az emlékezetünkbe, hiszen csak eddig vehetjük igénybe, majd helyébe a kedvezőtlenebb bruttó elszámolási rendszer lép.

Kapcsolódó cikkek

A kefék elengedhetetlen szerepe az élelmiszeriparban

A kefék elengedhetetlen szerepe az élelmiszeriparban

A higiéniai előírások betartása kiemelten fontos egy ipari vagy egy nagyüzemi területen.

Hogyan írj pályázatot?

Hogyan írj pályázatot?

Akik még újoncnak számítanak a pályázatírásban, gyakran a saját csapdájukba esnek.