Így alakulnak a logisztikai trendek

Mindannyian tudjuk: a szállítási és logisztikai iparágat megterhelik a globális krízishelyzetek és az ellátási láncban felmerülő problémák, a következő évben pedig ismét új kihívásokkal és bizonytalan gazdasági helyzettel nézünk szembe. Az alábbiakban hat trendet mutatunk be, amelyekkel manapság láthatunk.
Így alakulnak a logisztikai trendek

Az elmúlt években a logisztikai vállalatok minden eddiginél jobban növekedtek, felkeltve a befektetni szándékozó magántőke-társaságok figyelmét. A globális bizonytalanságok miatt ugyanakkor anyag- és felszereléshiány, valamint az ellátási lánc általános zavarai is felléptek. Ezért sok vállalat fontolgatja a székhelyükhöz közelebbi beszerzési lehetőségeket, és próbál nagyobb kontrollt gyakorolni az ellátási lánc fölött.

A logisztikai cégek a versenyelőny megszerzése érdekében bővítik a kínálatukat, és intelligens megvalósításokba fektetnek be. Az iparág változásának legfontosabb mozgatórugóját manapság a vásárlói elvárások jelentik, az ügyfelek ugyanis azt szeretnék, ha a szolgáltatások szélesebb körét kínálnák, vagy kiterjesztenék a portfóliójukat több földrajzi területre, iparágra vagy szállítási módra is.

Ez ideális pillanat az alternatív vagy kreatív üzleti modellek mérlegeléséhez, és együtt járhat a munkaerő optimalizálásával is, ami magában foglalhatja a kiszervezést is a kockázat csökkentése érdekében.

A szállítási ciklusok is normalizálódnak. A globális krízisek idején gyakran nehézkes folyamat volt szállítókat találni a rakományhoz. A ciklusok rendellenesek voltak, és nehéz volt előre kiszámítani őket. A jelenlegi gazdasági helyzetben azonban várható a normálisabb ciklusokhoz való visszatérés.

Korábban a fuvarozóhiány új és kisméretű szereplők beáramlását eredményezte, akiket a cégek minőségtől függetlenül kénytelenek voltak alkalmazni. Ám a kapacitás mára stabilizálódik, így a cégek válogatósabbak lehetnek a megfelelő szállító kiválasztásában. Az iparág ezzel együtt nagyon ciklikus és ingadozó, így gyorsan kell alkalmazkodniuk.

A human erőforrás és a mesterséges intelligencia is érték

A vállalatok továbbra is alkalmazzák a távmunka lehetőségeit. A logisztikai és szállítási szektorban minden korábbinál magasabb a munkavállalók iránti kereslet. A vállalatok többféle taktikát alkalmaznak, hogy magukhoz vonzzák az új alkalmazottakat, beleértve az extra juttatások és a munkahelyi kultúra fejlesztését.

A magasabban képzett, technológiában hozzáértőbb irodai dolgozók iránti igényen túl a vállalati vezetők számára prioritás az automatizálás, a digitális átalakítás és az adatelemzés is. Ezzel együtt próbálnak minél több képzett munkaerőt magukhoz vonzani, akik kiaknázzák az újonnan bevezetett technológiák értékét. Hiszen egy számítógép nem tud értelmes beszélgetést folytatni az ügyféllel a szállítási probléma megoldása érdekében.

Az iparágban egyre nő a tanácsadó cégek felvétele, akik kézben tartják a stratégiát, a megvalósítást és az új technológiák alkalmazását is. Ezen túlmenően az ilyen megbízások gyakran magukban foglalják a külsős IT-szakértők igénybevételét, különösen a platformok testreszabása terén.

Emellett a vállalatok egyre fejlett technológiákat alkalmaznak a munkaerő képzéséhez. A mesterséges intelligencia az egyik leggyorsabban növekvő adatvezérelt technológia, amely átalakítja az üzletet: az AI kulcsfontosságú minden szervezet felvételi, felvételi és szakmai fejlődési folyamatában.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Így alakulnak a logisztikai trendek

Így alakulnak a logisztikai trendek

Betekintést nyújtunk az iparág aktuális helyzetébe.

Egytengelyes mezőgazdasági pótkocsi kisokos - Mit kell tudni róluk?

Egytengelyes mezőgazdasági pótkocsi kisokos - Mit kell tudni róluk?

Még manapság is sokan foglalkoznak kis hazánkban mezőgazdasági munkálatokkal. Ezek közül a legfontosabb tevékenységek kétségkívül a különböző talajművelő munkálatok és a termények betakarítása szokott lenni.