4 érdekes tény az Eurojackpot lottóról, amit eddig nem tudtál!

Ezt érdemes tudni az Eurojackpotról.
4 érdekes tény az Eurojackpot lottóról, amit eddig nem tudtál!

A lottózás világszerte népszerű. A 21. században sorra jöttek létre a nemzetközi lottósorsolások és lottótársaságok, amik lehetővé tették, hogy több ország állampolgárai is részt vegyenek egy közös játékban. A számok megrakása és a szelvények húzása szinte már sport szintre emelkedett. Hétről-hétre több százezren, online pedig több millióan követik nyomon a sorsolásokat, többek közt az Eurojackpot-ot is.

Az Eurojackpot Magyarországon is elérhető, akár a lottózókban, de akár online is. A z online lottózók weboldalán segítséget kaphatunk a játékkal kapcsolatban és folyamatosan tájékozódhatunk a lottóvilág híreiről. Az online térben szerencsére nem csak a számokat lehet megnézni, hanem akár játszhatunk is. Internet segítségével bárhol, bármikor megtehetjük kedvenc számainkat. Ha pedig rendszeres játékosok vagyunk a legtöbb online lottózóban állíthatunk be emlékeztetőt és automatikus szelvényfeladást is. Ha te is elkötelezett Eurojackpot játékos vagy, akkor itt tudod megnézni a legutóbbi Eurojackpot nyerőszámokat!

Az Eurojackpot szelvényen két mező van. Az ’A’ mezőn 50 szám közül kell megjelölni 5 darab tetszőleges számot. A ’B’ mezőn pedig 10 szám közül kell 2 darabot megjelölni. Az Eurojackpot ára Magyarországon 2 euro körül van.

Az Eurojackpotot 2006-ban találták ki, de csak 2012-ben indult el

Az Eurojackpotot a másik nagy európai lottójáték, az EuroMillions riválisának tervezték. Az Euromillions már 2004 óta jelen van a nyugat-európai államokban és már korán kiderült, hogy nagy igény van a nemzetközi, nagy nyereményt biztosító lottószelvényekre is. Így 2006-ban Németország, Hollandia, Finnország, Dánia, Olaszország és Szlovénia megkezdték a tárgyalásokat egy új, nemzetközi lottó létrehozásáról. Az első sorsolásra pedig 2012 márciusában került sor.

A sok évi sikert látva több ország is csatlakozási kérelmet adott be, így elsőnek Spanyolország, majd az északi országok és végül a legtöbb középeurópai ország is csatlakozott. Jelenleg a következő országok vesznek részt a sorsolásban és árusítanak sorsjegyet:

 1. Horvátország

 2. Dánia

 3. Észtország

 4. Finnország

 5. Németország

 6. Izland

 7. Olaszország

 8. Lettország

 9. Litvánia

 10. Hollandia

 11. Lengyelország

 12. Magyarország

 13. Spanyolország

 14. Szlovénia

 15. Csehország

 16. Szlovákia

Az Eurojackpoton az egyik legjobbak a nyerési esélyek

Az Erurojackpot népszerűséget annak is köszönheti, hogy nagyon magas odd-sokkal játszanak a résztvevők. A szelvények és maga a játék úgy van megtervezve, hogy viszonylag nagy a valószínűsége, hogy nagyobb gyakorisággal, de az EuroMillionshoz képest, kisebb nyereményt fizet ki.

A játék érdekessége, hogy az 5 helyes szám mellett kettő másikat is kell választani, egy jóval kisebb halmazból. 2014-ben pedig változtattak a szabályokon és a 8 lehetőséget 10-re bővítették, így csökkentve a nyerési esélyeken. Az új arány ezután 1 az 95,344,200-hoz lett.

A németek és a finnek a legsikeresebbek az Eurojackpot lottósorsolásokon

Eddig 6 alakalommal fordult elő, hogy valaki elvitte a 90,000,000.00 eurós díjat. A nyertesek között 2 finn, 3 német és 1 cseh játékos volt. Érdekesség, hogy mindkét német nyertes szelvényre 2020-ban került sor.

2019-ben pedig olyan különös eset állt fent, hogy három játékos is megtette a nyertes számokat. Két német és egy magyar birtokában voltak a nyertesszelvények. Így a nyeremény három fele osztották. A magyarországi nyertes, átszámolva 10 milliárd forintot vitt haza, ami több mint az Ötös lottó valaha volt legnagyobb nyereménye.

12 hetes szabály

Az Eurojackpot szabályai között van egy olyan, hogy ha nincs nyertes szelvény, akkor a 13. héten a legközelebb álló nyeri meg az egész összeget. Erre 2013-ban már sor került, akkor szintén egy német férfi sétálhatott el a teljes nyereménnyel úgy, hogy csak 6 helyes számot jelölt meg.

A sorsolásra egyébként minden héten pénteken kerül sor. A számokat Helsinkiben sorsolják ki, és a közvetítés több országban is élőben lehet követni. Online pedig bárhol, bármikor visszanézhető a sorsolás. Ha lemaradtál volna a korábbi sorsolásokról, vagy nyerőszámokról, itt meg tudod nézni a legutóbbi Eurojackpot nyerőszámokat!

Kapcsolódó cikkek

A kefék elengedhetetlen szerepe az élelmiszeriparban

A kefék elengedhetetlen szerepe az élelmiszeriparban

A higiéniai előírások betartása kiemelten fontos egy ipari vagy egy nagyüzemi területen.

Az ETF kereskedés magyarázata

Az ETF kereskedés magyarázata

A tőzsdén kereskedett befektetési alapok, vagy másnéven az ETF-ek, különböző okok miatt gyorsan növekvő népszerűségre tettek szert