Vajon megéri mosókonyhát kialakítani?

A modern mindennapokban az idő az egyik legdrágább dolog, így senki sem szeretni fecsérelni.
Vajon megéri mosókonyhát kialakítani?

Azonban az olyan dolgok, mint a takarítás, mosogatás, vagy épp a mosás sok időt elvehetnek. Emiatt egy mosógép aranyat érhet, de nem mindegy hová helyezzük el, hogyan használjuk. Ezért most utánajárunk, hogy vajon megéri-e mosókonyhát kialakítani és milyen előnyei lehetnek egy ilyen helyiségnek.

Miért érdemes mosókonyhában gondolkodni?

Sokaknak még a mai napig sem jut eszébe, hogy lehetne a mosógép máshol, mint a fürdőszobában vagy éppen a konyhában. Pedig egy mosókonyha kialakítása nem csak a mosógép miatt lehet roppant praktikus, hanem, ha kellő mennyiségű hely áll rendelkezésünkre és megtervezzük a helyiség kialakítását akár egy szárítógép is elfér benne. Sőt mi több még emellett egy vasalódeszka, a vasaló és a szennyes ruhák tárolása is megoldható lehet.

Emellett a mosógéphez tartozó mosószer, öblítő, vízlágyító, a súrolószerek, a felmosó vödör, még akár a porszívó is helyet kaphat itt. Ezeket ráadásul a helyiségen beül tárolhatjuk egy kamraszekrény is, és nincs szükség a fürdőben sem a pakolóhelyre, így még optimálisabb lehet a mosókonyha és így az egész ingatlan kihasználtsága.

Hová érdemes mosókonyhát tervezni?

Amennyiben még csak a tervezési fázisban lennénk, akkor érdemes úgy megtervezni a mosókonyha elhelyezését, hogy az a konyha vagy fürdőszoba közelébe kerülhessen. Praktikusság szempontjából a konyha a víz elérhetősége és a takarítószerek miatt, míg a fürdőszoba a keletkezett szennyes ruha egyszerűbb tárolása miatt. Főképp utóbbi esetben érdemes lehet egy átdobót vagy ledobót is tervezni, ha van rá lehetőség.

Mit tegyünk, ha nincs hely mosókonyhának?

A mosókonyha lényegében egy mosósarok is lehet, amit kialakíthatunk a konyhában vagy egy folyosó erre alkalmas területén is. Ezen a téren érdemes egyébként a beépíthető verziójú mosógépek között szétnézni, de ha nem vacakolnánk ilyen verziókkal, akkor a klasszikus mosógépet is eltakarhatjuk betolható ajtóval is. Ezzel biztosíthatjuk a megfelelő szellőzést a működtetés közben, miközben az ajtó sem lesz útban.

Előfordulhat az is, hogy egy nagyon kis alapterületű lakásban álmodozunk valami hasonlóról. Ezen a téren már komoly logisztika és tervezés szükséges, ahol a beépített kivitelek jelenthetik a megoldást. Ezen a téren azonban a gép rögzítése is tervezést igényel. Szerencsére a rögzítéstechnikai termékek forgalmazása és minden más is könnyen beszerezhető a szakosodott webáruházaknak hála. Emiatt egy megfelelő mosóhelyiség kialakítása ma már sokkal kisebb problémát okoz, mint korábban.

Kis vagy nagyobb ingatlan esetében is azonban, minden esetben, amikor erre van bármilyen lehetőség, mindenképpen praktikus kialakítani egy mosóhelyiséget.

Egy mosókonyha előnyei a mindennapokban

Az előzőekből kiderülhetett már, hogy a mosókonyhának számos előnye lehet, amiket az alábbiakban szedhetünk össze nagyon röviden és tömören.

Helyet spórol a konyhában vagy a fürdőszobában

A mosógép, szárítógép és az egyéb mosáshoz szükséges kiegészítők általában a fürdőszobában vagy a konyhában kapnak helyet. Azonban ha külön helyiséget kap a mosás, a fürdő és a konyha kevésbé lesz zsúfolt, ami így a gördülékenyebb főzést is elősegítheti a mindennapok során.

Kevésbé zsúfolttá válik lakás

A mosókonyhában megfelelő helye lehet a szárítónak, így a lakás többi része tisztább, rendezettebb lesz és nem kell állandóan a száradó ruhákat kerülgetni.

Takarítóeszközök helye

Mivel a mosókonyhában természetesen nem csak mosni lehet, a takarító felszerelés is helyet kaphat itt, nem beszélve a porszívóról is.

Biztonságos tárolási hely

A mosókonyhát könnyebben kialakíthatjuk úgy hogy az biztonságos legyen. Tökéletes példa lehet erre, hogy tarthatjuk sötéten és hűvösen, ami a tisztítószerek esetében lehet ideális. Másik előnye biztonsági szempontból, hogy kisgyerekek vagy kisállatok esetén, kulcsra zárva is tarthatjuk a helyiséget és nem kell félnünk attól, hogy a mérgező szerek balesetet okozhatnak.

Összegezve

Egy mosókonyha tehát roppant praktikus tud lenni több szempontból is. Emiatt nem meglepő módon, ha azon gondolkodnánk, vajon megéri-e mosókonyhát kialakítani a válasz egyértelműen igen, hiszen könnyebb és biztonságosabb lehet így a mindennapi élet.

Kapcsolódó cikkek

Mi számít, ha a fürdőszobába választunk szőnyeget?

Mi számít, ha a fürdőszobába választunk szőnyeget?

A fürdőszobai szőnyeg kiválasztásánál sok szempontot figyelembe kell vennünk.

Ingatlanok fenntartása ingatlankezelés igénybevételével

Ingatlanok fenntartása ingatlankezelés igénybevételével

Minden egyes ingatlan, amely valakinek a tulajdonában van, más-más funkciót tölthet be.

10 dolog, amit figyelembe kell vennie, amikor kiválasztja, hová költözzön 2022-ben

10 dolog, amit figyelembe kell vennie, amikor kiválasztja, hová költözzön 2022-ben

Ha gyermekei vannak, vizsgálja meg a célterület iskoláit, és döntse el, melyik a legjobb a gyermekei számára.