Színes szakma az eladó – jelentkezz most tanfolyamra!

Az eladói tanfolyami képzés egyik célja a szakképesítés munkaterületéhez tartozó legjellemzőbb munkakör, foglalkozás betöltéséhez szükséges kompetenciák elsajátítása.
Bolti eladó tanfolyam - érdemes ezt a szakmát választani, ma már jobban megfizetik

Mit is csinál az eladó, mint szakember? Az eladó a kereskedelmi egységekben kiszolgálja és tájékoztatja a vásárlókat. Emellett, az eladásra kerülő áruk átvételével, raktározásával, állagmegóvásával, értékesítésre történő előkészítésével, eladótéri kihelyezésével, értékesítésével kapcsolatos feladatokat lát el. A bolti eladó közreműködik az áruk beszerzésének előkészítésében és lebonyolításában. És ellátja a kereskedelmi egység szabályszerű működésével kapcsolatos eladói feladatokat.

Az eladói képzés szakmai követelménymoduljai

Minden szakmai képzés, így a bolti eladó tanfolyam is különféle szakmai modulokat tartalmaz: foglalkoztatás I., foglalkoztatás II., kereskedelmi ismeretek, a ruházati cikkek és a vegyesipari cikkek forgalmazása, az élelmiszerek és a vegyi áruk forgalmazása, a műszaki cikkek forgalmazása, eladástan.

Munkakörök és az eladói szakképesítés

Az eladói szakképesítéssel legjellemzőbben a következő munkakörök tölthetők be: élelmiszer - és vegyi áru eladó, áruházi eladó, műszaki cikk eladó, kultúrcikk eladó, ruha-, textil eladó, porcelán - és edényáru eladó, árupénztáros.

Sokan azt gondolják, hogy az eladó, az csak egy eladó. Nem egészen, hiszen ahányféle bolt, üzlet, annyiféle feladatkör. Lássunk is most néhány üzletet, amelyben az eladó tevékenykedhet, és hat-hat olyan feladatot is bemutatunk, amelyeket az adott üzletben, boltban végez, végezhet.

Élelmiszer - és vegyi áru eladó

Az élelmiszer - és vegyi áru eladó, az élelmiszerek és vegyi áruk mennyiségi és minőségi átvételét készíti elő és bonyolítja le. A minőségbiztosítási rendszer működtetéséhez szükséges nyilvántartásokat vezeti. Az élelmiszer - és vegyi áru eladó szavatossági időket ellenőriz és szelektál. Minden olyan gépet és eszközt, amelyet az élelmiszerek értékesítése során használ, biztonsággal kezeli és üzemelteti. Az élelmiszeripari és vegyipari termékeket szakszerűen kihelyezi és bemutatja. A csomagolás is a feladatai közé tartozik. Ha szükséges díszcsomagolást végez és ajándékkosarat készít.

Műszaki cikk eladó

A műszaki cikk eladó nem csak előkészíti, de le is bonyolítja a műszaki cikkek mennyiségi és minőségi átvételét. A vevőknek bemutatja a műszaki cikkeket. Mindemellett meggyőződik azok üzemképességéről és a vásárlóknak bemutatja a műszaki cikkek használatát és kezelését. A feladatai közé tartozik a házhoz szállítás megszervezése. De még az áruhitel nyújtása is a műszaki cikk eladó kompetenciája közé tartozik. Amennyiben az adott termékhez garancia is jár, úgy a műszaki cikk eladónak kötelessége az azzal kapcsolatos adminisztrációt elvégezni.

Ruha-, textil eladó

A ruha-, textil eladó első számú feladata a ruházati termékek forgalmazása. Kitüntetett feladata, hogy ismerje a legújabb divatot és trendeket, illetve a szezonváltásokra is alaposan felkészüljön. Az üzletben nem csak a belső, hanem a külső dekoráció kialakításáról is gondoskodik. A kirakat tisztán tartása is a feladatai közé tartozik. Az adott termékkel kapcsolatban tájékoztatja a vásárlókat, például a használati és kezelési jellemzőkről.

Porcelán - és edényáru eladó

A porcelán - és edényáru eladó nem csak előkészíti, de le is bonyolítja a porcelánáruk és edényáruk mennyiségi és minőségi átvételét. További feladata, hogy szakszerűen tárolja az üzlet termékeit. A vevőket tájékoztatja az áruk jellemzőiről, használatáról és azok kezeléséről. Vevőreklamációkat intéz. Csomagol és igény szerint, díszcsomagolást végez.

Kapcsolódó cikkek