Hogyan írj pályázatot?

Pályázatokra jelentkezni remek lehetőség, hogy fejleszd a vállalkozásodat, és szolgáltatásokat nyújts a közszféra részére. Ám ha már megtaláltad a lehetőséget, meg kell győződni arról, hogy a lehető legtöbbet hozod ki belőle. Tekintsük át, hogy kell pályázatot írni!
Hogyan írj pályázatot?

Az egyik kimerítőbb, de alapvető folyamat a pályázat írás előtt, hogy megbizonyosodj róla, tudod, miről írsz. Ha hiszed, ha nem, ezt a lépést rendszeresen figyelmen kívül hagyják.

Sokan szeretnek gyorsan belevágni, és habozás nélkül válaszolni az előttük álló kérdésekre, ám így sajnos könnyű kihagyni a fontos következményeket, és úgy fogalmazni, amivel nem válaszolunk a feltett kérdésekre.

Akik még újoncnak számítanak a pályázatírásban, gyakran a saját csapdájukba esnek – olyan kérdésre írják le a választ, amelyet szerintük az értékelőnek fel kellene tennie, nem pedig arra, amit valójában szükséges megválaszolni. Ez a megközelítés gyakran vezet gyengébb eredményhez.

Tudd is, hogy miről írsz!

Mielőtt elkezdenél ajánlatokat írni, győződj meg arról, hogy valóban teljesíted-e a specifikációban meghatározott feltételeket. Ezzel elkerülheted az időveszteséget. Fontold meg, megfelelsz-e a minimális pénzügyi feltételeknek és a vevő követelményeinek? Rendelkezel a szükséges akkreditációkkal és tagságokkal, valamint a szerződéskötéshez szükséges tapasztalattal?

Ha a fentiekre nem a válasz, akkor valószínűleg teljesen kizárnak a folyamatból, vagy rossz pontszámot kapsz.

A pályázatírás alapjai

Az előminősítő kérdőívek (vagy kiválasztási kérdőívek) jellemzően kérdéseket tesznek fel arra vonatkozóan, hogy Ön mit csinált a múltban, és a kiválasztás első szakaszaként használják a meghívásos pályázati eljárás részeként - a nyílt eljárási pályázatok ritkán használnak ilyen kérdőívet.

A kitöltések általában magukban foglalják az alapvető cégadatok, például regisztrációs számok kitöltését, annak megerősítését, hogy nem sértett meg jogszabályokat, valamint a technikai és szakmai alkalmasság igazolását. Ezek után következik a beleegyező nyilatkozat és az elérhetőségek.

Egyes kérdőívek eltérnek másoktól, esetleg több további részből állnak, ami gyakran sokkal részletesebb, bizonyítékokon alapuló megközelítést igényel.

Általában a „Technikai és szakmai alkalmasság” alatti kérdőíves szakaszban szereplő esettanulmányokban 2-3, hasonló jellegű szerződés leírása szükséges, amelyeket az elmúlt öt évben kötöttél.

Ezek az esettanulmányok lehetőséget kínálnak arra, hogy eladd magad, és bemutassák korábbi sikereidet, valamint, hogy hogyan hozhatsz hasonló eredményeket a vásárlók számára.

Érdemes megfontolni, milyen léptékű megbízásról volt szó, például hány ingatlant újítottál fel egy adott időszakon belül? Milyen a kapcsolat természete, és hogyan kezdődött? Voltak-e kulcsfontosságú kihívások, és mit tanultál belőlük? Végül, hogy összefoglalva mik az eredmények: sikerült-e az idő- és a költségvetési kereten belül maradni, illetve megújították vagy meghosszabbították-e a szerződést.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

A bérgyártás lehetősége egy palackozóüzemben

A bérgyártás lehetősége egy palackozóüzemben

A bérgyártás egyre népszerűbb megoldás a gyártóiparban, különösen az italgyártás területén. De mi is pontosan a bérgyártás, kik számára jelenthet előnyös megoldást, valamint mikor érdemes igénybe venni ezt a szolgáltatást?