Egy kis Havanna egy kis Amerika: ismerd meg a világ legnépszerűbb koktéljának történetét

A világ egyik legnépszerűbb koktélja Havanna óvárosában született meg valamikor az 1900-as években. Itt éppen javában dúlt a spanyol- amerikai háború, így az itt megpihenő amerikai katonák elárasztották a környéket. Egyik este a közlegényekkel tartó Russell kapitány valami igen furcsát rendelt az egyik havannai kocsma pultjánál. Azt szerette volna, hogy az amerikai Coca-Colát keverjék össze neki igazi, kubai Bacardi rummal, és adjanak hozzá egy kis jeget és egy fél lime levét. Ez a furcsa kombináció, mely a bárban tartózkodó két náció italait egyesítette, azonnal népszerű lett. Így jött létre tehát a Cuba Libre. És hogy miért pont ez a hangzatos név lett? 

A válasz egyszerű: a bárban lévő katonák az ital elfogyasztása előtt ezt kiáltották ¡Por Cuba libre! vagyis a Szabad Kubáért! így az ital ezt a nevet kapta. 

foto: unsplash.com

A Coca colát nem kell bemutatni, hiszen a világ legismertebb üdítőitaláról van szó, amiből manapság naponta több mint 1,6 milliárd palack kel el. A Coca-colát több mint 135 éve találta fel John S. Pemberton, aki hiába marketingelte jól az italát, anno csak átlagosan kilenc pohárnyit tudott értékesíteni naponta. John Smith Pemberton kedvenc italát, a Vin Marianit próbálta kicsit feldobni úgy, hogy kokacserje leveleket áztatott vörösborba 1884-ben. Új nevet is adott az italnak, Pemberton's French Wine Coca-ként kezte árusítani. A recept nem hozott osztatlan sikert, az íze még mindig nem jött be a „tömegeknek”, de a gyógyszerész nem adta fel, bevetette a kóladiót, amit cukorral kevert el, a bort pedig kihagyta a receptből, amire valószínűleg az idő közben életbe lépő alkoholtilalom késztette. Ha már bor nem lehetett benne, legalább szénsav legyen, így kezdték szódával hígitani a patika alagsorában kevert sűrítményt, ami gyorsan hatalmas népszerűségre tett szert. 

A Cuba Libre koktél egyik alapja tehát a Coca-cola patikai körülmények között született, de a rum feltalálása talán nem ennyire kémiai. A rum szó a rambouillon-ból ered mely balhét jelent. A vérbeli latin-amerikai italt először egy 1650-ös barbadosi írásos dokumentum említi ezt a melasz erjesztésével előállított italt. A melasz a cukorrépa vagy cukornád feldolgozás mellékterméke. A rumnak többféle fajtája ismert, akárcsak a whiskynek. 

Megkülönböztetünk fűszeres, fekete, és sötét rumot is, de kapható arany rum és fehér rum is. Utóbbira van szükségünk ahhoz, hogy a Coca-cola mellé öntsük és megkapjuk belőle a tradicionális Cuba Libre koktélt. A koktélnak a rum és a kóla mértékét és fajtáját tekintve többféle változatát is megkülönböztetik, és ahány ország, annyi féle koktélt ismernek. 

Íme a legnépszerűbb Cuba Libre változatok: 

Virgin Cuba Libre – rum nélkül készítik el
Cuba Libre Light – fogyókúrázóknak, diétás kólából
Cuban Missile Crisis (Kubai rakétaválság) – magasabb alkoholtartalmú rummal készül
Coppertone (egy amerikai naptej márka) – malibu rummal (kókuszos rum) és cseresznyés kólával készül. 
Cuba Pintada (Foltos Kuba) – egy rész rum, két rész szóda és annyi kóla, ami épphogy egy kis színt ad az italnak
Cuba Campechana (Őszinte Kuba) egy rész rum, egy rész szóda és kóla

A hollandok Baco-nak hívják a két alapösszetevő után (Bacardi rum és Coca Cola). Nicaraguában Nica Libre, Peruban Peru Libre, igaz néhol nem rummal szerepel, csak a Libre előtag maradt meg. Sok helyen egyszerűen rumos kólának hívják ezt a mindenhol kapható finom és hűsítő italt. Minőségi rumból és igazi Coca-colával a legfinomabb ez a koktél, amit otthon te is bármikor elkészíthetsz. A nyári esték egyik legjobb választása a Cuba Libre! Készítsd el bátran!